el_biler_batterier_produktion_polen
Polens regering vil sætte gang i salget af el-biler, men det vil øge luftforureningen i landet, siger flere eksperter. Arkivfoto.

Polen vil satse stort på billige el-biler for at reducere den store luftforurening der i perioder rammer de centrale og sydlige områder i landet. Arkivfoto.


WARSZAWA: Polens regering vil bekæmpe luftforureningen med en stor satsning på el-biler, der bliver afgiftsfrie frem til 2025.


Den stigende luftforurening i Polen har nu fået den polske regering til at satse mere på grøn udvikling med el-biler. Energiminister Krzysztof Tchorzewski siger at regeringen vil fremme el-biler ved at opbygge en infrastruktur med 6.000 lader-stationer og 400 ekspresladere over hele landet.

Ny vejafgift

Samtidig vil regeringen kræve betaling for bilister, der vil køre ind i miljøbelastede byområder. Det ventes at prisen bliver 30 zloty pr dag for at køre ind til f.eks. Warszawa med sin bil.

Grøn og gratis

For at gøre det attraktivt at bruge de nye el-biler, så bliver de helt fri for afgifter frem til 2025. El-bilerne kan også parkere gratis og endelig vil brugere af el-bilerne også slippe for at betale de 30 zloty det kommer til at koste for at køre i byerne.

Regeringen vil samtidig sikre, at halvdelen af det offentliges egne køretøjer inden 2025 skal være drevet af el.

Afgifter i Danmark

I Danmark er salget af el-biler så godt som gået i stå, efter at der er indført afgifter på de grønne el-biler.