Ny opdaget Chopin-fotografi kan være falsk

  Chopin_foto_måske_falsk

  Der er tvivl om ægtheden af et foto af Polens berømte pianist og komponist F. Chopin. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Et ukendt foto af den verdensberømte polak F. Chopin som dukkede op i sidste uge, er formentligt ikke af Chopin.


  I torsdag fik en samler i Gdansk fat i et billede, der efter ejerens mening forestiller F. Chopin, Polens berømte pianist og komponist, der blev født for nu over 200 år siden.

  Intet bevis

  Alicja Knast, der er direktør for Chopin Museet i Warszawa, siger til Gazeta Wyborcza, at trods flere ligheder er der ikke noget bevis for, at manden på billedet er Chopin. Malgorzata Grabczewska fra det polske biblioteket i Paris siger til AP, at underskriften på billedet også giver anledning til skepsis.

  Aldrig signatur

  Billedet er signeret af Louis Auguste Bisson, der har fotograferet Chopin ved en tidligere lejlighed, men Grabczewska siger, at Bisson aldrig har signeret sine værker.

  Samler i Gdansk

  Det nye foto af Chopin dukkede op, da en polsk samler i torsdags meddelte, at han har fundet et enestående fotografi af den berømte komponist, taget kort efter hans død i 1849.

  – Alt tyder på, at dette er et autentisk billede, sagde galleriejer Wladyslaw Zuchowski, der har det ’nye’ foto.

  Fra Skotland

  Den polske samler siger, at han erhvervede det gamle fotografi i Skotland, og at det siden er blevet restaureret i London. Han ønsker ikke at uddybe oplysningerne.

  Det dystre profilportræt, der måler otte gange syv centimeter, er signeret af Louis-Auguste Bisson, en anerkendt fransk pioner inden for fotografiets første tid.

  Paris og Warszawa

  – Det er formentlig taget i Madeleine-kirken i Paris, hvor Chopin lig først blev bragt til. Chopin blev senere begravet på Pere Lachaise-kirkegården i den franske hovedstad.

  Chopins hjerte er muret ind i en kirke i Warszawa.