Polske_soldater_til_Mali_3

Fem soldater blev dræbt i Afghanistan den 21. december 2011. Nu bliver dagen officiel mindedag for faldne soldater på missioner i udlandet. Arkivfoto.


WARSZAWA: Forsvarsministeren i Polen, Tomasz Siemoniak har gjort den 21. december til national mindedag for faldne soldater.


Den 21. december 2011 blev fem polske soldater dræbt på mission i Afghanistan. Det var det største enkeltstående polske tab af menneskeliv på en mission i udlandet.

Officiel mindedag

Det har fået Polens forsvarsminister til at gøre dagen til officiel mindedag for faldne polske soldater på mission uden for landets grænser.

– Denne dag er allerede i vores erindring, da vi hvert år har markeret den 21. december, siger forsvarsminister Tomasz Siemoniak.

Ikke helligdag

Dagen bliver ikke en national helligdag, men for ansatte i forsvaret bliver den nye officielle mindedag også en fridag.

De fem soldater der blev dræbt i 2011 var Piotr Ciesielski, Lukasz Krawiec, Marcin Szczurowski, Marek Tomala og Krystian Banach. Den ældste var 33 år, den yngste bare 22. De blev alle ofre for en vejsidebombe i Ghazni-provinsen i Afghanistan.

Veterancenter

Den 21. december sidste år åbnede Polens statsminister Ewa Kopacz et veterancenter i Warszawa, for soldater der har tjent ved udenlandske missioner.