Ny polsk regering udpeges tirsdag middag

  jaroslaw_kaczynski_genvalgt_polennu

  Polens stærke mand – partiformanden for regeringspartiet Lov og Retfædighed (PiS) har varslet store ændringer i den polske regering. Tirsdag meddeles de nye navne, siger en talskvinde for Statsministeriet. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: En talsmand for Polens statsminister har meddelt, at et nyt ministerhold bliver præsenteret tirsdag klokken 12.


  Trods en officiel meddelelse mandag middag om, at en ny regering vil blive udpeget et par timer senere, så bliver en ny polsk regering nu først udpeget tirsdag klokken 12.00. Polens nye statsminister får en travl dag, da han også skal stå skoleret senere på dagen ved EU-kommissionen i Bruxelles, efter at fællesskabet har indledt en såkaldt artikel 7 sag mod Polen.

  – I morgen vil regeringens rokaden være på plads, og så ved vi hvem der kommer i statsminister Mateusz Morawiecki’s regering, sagde talsmanden for statsministeren Joanna Kopcinska mandag eftermiddag til det statskontrollerede nyhedsbureau PAP.

  Uventet udsættelse

  Udsættelsen kan ses som et tegn på, at det er problemer med at opnå enighed mellem PiS-formanden Jaroslaw Kaczynski, præsident Andrzej Duda og den nye statsminister om ministerholdet. Da den seneste regering blev udpeget, var daværende statsminister Beata Szydlo slet ikke med til at sætte holdet. Det gjorde partiformanden selv.

  Tvivlsom forsvarsminister

  Duda ser gerne en ny forsvarsminister, han kan ikke lide Antoni Macierewicz. Men det er tvivlsomt om Kaczynski vil acceptere det. Han holder trods alle odds altid med den kontroversielle minister, der er den mest upopulære minister i regeringen. Kaczynski indsatte forsvarsministeren i 2015, til trods for at statsminister Beata Szydlo lovede i valgkampen, at han ikke kom i regeringen.

  Såfremt den kontroversielle forsvarsminister træder tilbage, kan det tolkes som en forskydning i den interne magtbalance i regeringspartiet, og at partiformanden vil give længere snor til præsidenten. Men alt tyder dog fortsat på, at Antoni Macierewicz også er forsvarsminister tirsdag eftermiddag.

  Ny udenrigsminister

  Til gengæld er det meget sandsynligt, at udenrigsministeren og digitaliserings-ministeren bliver udskiftet. Det bliver formentlig præsidentens nuværende stabschef, der får jobbet som ny udenrigsminister. Men alt er åbent, og hvem der er i regeringen efter tirsdag middag, afhænger alene af de forhandlinger der fortsat finder sted.

  Jaroslaw Kaczynski sagde før jul, at regeringsændringen vil blive omfattende. Hvor omfattende ved vi ifølge Statsministeriet tirsdag middag.