Ny polsk udenrigsminister og sundhedsminister

Statsminister Mateusz Morawiecki (tv.) er blevet lovet af Jaroslaw Kaczynski, at han kan fortsætte som regeringschef efter oktober. Her ses han sammen med den nu tidligere udenrigsminister Jacek Czaputowicz, der sagde op i den forgangne uge. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens statsminister har udpeget ny udenrigsminister og sundhedsminister, efter at de to ministerposter blev ledige i denne uge.


Polens statsminister Mateusz Morawiecki har udpeget en ny udenrigsminister og en ny ”corona-minister”. Udenrigsministerposten overtages af formanden for udenrigsudvalget i det polske parlaments underhus, Zbigniew Rau. Han er fra regeringspartiet, Lov og Retfærdighed (PiS).

Fra Sundhedsstyrelsen

Ny sundhedsminister bliver chefen for den polske sundhedsstyrelse (NFZ), Adam Niedzielski. Det bliver ham, der nu skal stå i forreste række i forhold til håndteringen af corona-krisen.

Den tidligere sundhedsminister, der var den mest troværdige og berømte politiker under corona-krisen, trådte tilbage, efter det kom frem at han havde indkøbt værnemidler for flere hundrede millioner, hos venner og familiemedlemmer. Han er også mistænkt for andre tvivlsomme transaktioner, og det skønnes at være årsagen til at han trådte tilbage.

Tavs tidligere minister

Den tidligere udenrigsminister Jacek Czaputowicz fratrådte uden varsel, og det skønnes at der ligger uenigheder bag bruddet. Czaputowicz hørte til den midtsøgende fløj i regeringspartiet, og lige nu udspiller der sig en magtkamp bag linjerne i regeringskoalitionen Forenet Højre. Czaputowicz har ikke udtalt sig om bruddet, men i udenrigsministeriet oplyser talskvinden, at hans afgang har været planlagt længe.

Ny regering på vej

De nye ministre kan dog ikke være sikre på en lang karriere. Partiformand Jaroslaw Kaczynski har nemlig meddelt, at han vil halvere antallet af ministerier og dermed ministre. Han vil i slutningen af september, eller i begyndelsen af oktober, meddele en ny regering. Det eneste Kaczynski-regimets topfigur på forhånd har lovet, er at statsminister Mateusz Morawiecki får lov at fortsætte.

Støt et frit og uafhængigt medie! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.