Ny rangliste over Polens vigtigste kunstnere

  Tadeusz-Kantor

  Multikunstneren Tadeusz Kantor ligger nummer et på året rangliste over de vigtigste polske kunstnere. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Den polske multikunstner Tadeusz Kantor er den vigtigste polske kunstner lige nu, viser den seneste rangliste.


  I den årlige rangliste over de mest aktuelle kunstnere i Polen, er det maleren, grafikeren, instruktøren og scenografen Tadeusz Kantor der indtager første pladsen. Det er den årlige rangliste, Kunstkompasset (Kompas Sztuki), der for sjette år i træk udgives af det polske dagblad Rzeczpospolita.

  Verdenskendt kunstner

  Tadeusz Kantor (1915-1990) er verdenskendt for sit avantgarde teater, og bliver mere og mere påskønnet efter sin død. Det kan også skyldes, at man i 2015 vil fejre Kantors 100 års fødselsdag i Polen, og det kan være en medvirkende årsag til den øgede interesse for kunstneren.

  Anerkendte kunstnere

  Sidste års nummer et på ranglisten var skulptøren Miroslaw Balka, måtte i år nøjes med en andenplads. Hans installation How It Is blev i 2009 i Tate Modern galleriet i London set af over 3 millioner. Blandt andre navne på listen over Polens mest anerkendte kunstnere er skulptøren Alina Szapocznikow, maleren Jerzy Nowosielski, skulptøren Magdalena Abakanowicz og maleren Roman Opalka, som har lavet det hidtil dyreste polske moderne maleri.

  Guide for kunstinteresserede

  Kunstkompasset er lavet siden 2007, og det er repræsentanter for de bedste polske offentlig og private kunstgallerier. Ranglisten omfatter i alt 266 både nulevende og afdøde polske kunstnere, der har skabt deres værker efter 1945. Kunstkompasset dækker over forskellige kunstgenrer, og fungerer som en guide for alle interesserede i polsk kunst, især kunstsamlere og investorer.