Ny sag: Det var et mord på Polens præsident

Mord på Polens præsident
Jaroslaw Kaczynski og regeringspartiet, kræver nu en ny undersøgelse, der kan fastslå at Smolensk ulykken var en planlagt mord på den polske præsident, hans tvillingbror Lech Kaczynski. Det sagde han søndag, i forbindelse med markeringen af 13-årsdagen for ulykken. Foto: PiS.

WARSZAWA: Regeringspartiet vil bede anklagemyndigheden om at efterforske Smolensk-ulykken som et muligt mord på Polens præsident.


Det var et mord på Polens præsident, den 10. april 2010 i Smolensk, da præsidentens fly styrtede ned før landing. 96 polakker omkom, deriblandt Polens præsident Lech Kaczynski. Det mener formanden for Smolensk kommissionen. Og han får massiv støtte fra sin partiformand, Jaroslaw Kaczynski, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS).

(Artiklen fortsætter under)

Anklage om mord på Polens præsident

Næstformanden i PiS, Antoni Macierewicz (PiS) er formand for Smolensk-kommissionen. Hans kommission, har nu bedt anklagemyndigheden om at efterforske ulykken som et mordforsøg på præsident Lech Kaczynski. Ordene faldt søndag, da Smolensk 13-årsdagen blev markeret, om end det ikke var på dagen. Men da den faldt i påsken, og derfor blev ceremonien først gennemført i dag.

Det er ikke første forsøg fra Smolensk kommissionens side, på at finde en anden årsdag end den dokumenterede. Sidste år kom kommissionen med en 338-siders lang rapport, der konkluderede at Smolensk katastrofen var udløst af mindst to eksplosioner – og af politiske årsager.

Rapporten indeholdt dog ingen beviser for påstanden, og derfor har anklagemyndigheden stoppet arbejdet. Nu tvinges anklagemyndigheden til at starte forfra, men blot med et andet udgangspunkt.

Partiformand Jaroslaw Kaczynski sagde ved dagens ceremoni:

– Endnu en gang vil jeg takke Antoni Macierewicz for hans jernvilje og stædighed over, at han ikke trak sig da der var modgang imod at finde sandheden, sagde Jarosław Kaczynski foran præsidentpaladset under markeringen af 13-års dagen for Smolensk-ulykken. Han sagde videre:

– Nu vil der blive givet besked på at undersøge at der er begået en forbrydelse i henhold til artikel 134 i straffeloven. Forbrydelsen er mordet på præsidenten for Republikken Polen, sagde partiformanden.

– De polske efterforskningsmyndigheder er i gang med en undersøgelse af katastrofen, men de undersøger stadig ikke mordet. Jeg håber, og det giver jeg udtryk for her, at de vil tage sagen op, at de vil sikre, at der bliver fundet modige anklagere, for det kræver stadig mod at tage disse sager op. Og jeg takker på forhånd for at det sker, sagde Kaczynski – tvillingbror til den forulykkede præsident.

Du kan læse alt om Smolensk-ulykken den 10. april 2010. Alle objektive beviser peger på, at det ikke var et mord på Polens præsident, men en pilot der følte sig presset til at lande, under helt uforsvarlige forhold. Det blev fatalt.

Alt om Smolensk ulykke på polennu.dk

 

Smolensk-ulykken TV2 News 10. april 2010 - Jens Mørch, polennu.dk