Ny sag på vej mod Polen ved EU-domstolen

EU-domstolen
EU-Domstolen fastholder at Polen skal nedlægge det særlige disciplinære kammer for højesteretsdommere. Det sker selv om Polen har foretaget ændringer, men det er ikke nok fastslår EU domstolen mandag. Arkivfoto.

AMSTERDAM: Det hollandske parlament har tirsdag besluttet at rejse en ny sag mod Polen for brud på forpligtelserne i EU-traktaten.


En beslutning i det hollandske parlament tirsdag eftermiddag, betyder at den hollandske regering nu er forpligtet til at rejse en sag mod Polen ved EU-domstolen. Det sker fordi, som det udtrykkes i vedtagelsen, at Polen tilsidesætter sine forpligtelser i henhold til EU-traktaten. Det er især problemerne med de polske domstoles uafhængighed, som hollænderne er ude efter.

Hollænderne mener, at hvis retsstaten i Polen er truet, så er hele fundamentet og grundlaget for den Europæiske Union også truet. Det hollandske initiativ skal også ses som en reaktion mod Europa-Kommissionen, der har undladt at håndhæve Polens overholdelse af tidligere domme hos EU-domstolen, oplyser det hollandske parlament.

Særlig regel

Det er en særlig regel i EU-traktatens artikel 259 der giver mulighed for, at et medlemsland kan sagsøge et andet. Den har kun været brugt to gange. Første gang da Viktor Orban sagsøgte Slovakiet, fordi han ikke måtte afsløre et monument for det ungarske mindretal i landet. Anden gang var en konflikt mellem Storbritannien og Spanien om Gibraltar. Det er første gang, at et land sendes til EU-domstolen for at krænke retsstatsprincipperne.

Holland har nægtet at udlevere mistænkte kriminelle til Polen, da hollænderne ikke har tillid til at de anklagede eller eftersøgte, får en retfærdig rettergang ved polske domstole.

Minister: Få asyl i Polen

I Warszawa er der ingen forståelse for Hollands ønske om en ny sag ved EU-domstolen.

– Vi må ikke glemme, at det var i Holland at man ville tvangsfjerne et barn fra forældrene, og de stak af sammen og fik asyl i Polen, siger den polske vicejustitsminister Kaleta, i en kommentar til den hollandske beslutning.

Konflikterne mellem Polen og EU-landene fortsætter på uformindsket styrke, og der venter et spændende topmøde forude den 10. og 11. december, når stats- og regeringscheferne i EU mødes.

Det hollandske parlament opfordrer de øvrige lande til at være medunderskrivere af sagsanlægget i EU-domstolen mod Polen.

polennu.dk følger udviklingen.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.