Ny skandale: Vil ikke godkende ny NATO-ambassadør

ny NATO-ambassadør
Polens præsident Andrzej Duda har skabt en ny polsk farce, da han ikke vil godkende en ny NATO-ambassadør. Præsidenten vil have at hans partikammerat og NATO-ambassadør gennem de seneste otte år, skal blive siddende. Arkivfoto.

WARSZAWA: Præsident Andrzej Duda har meddelt, at han ikke vil godkende at der kommer en ny NATO-ambassadør, som regeringen har udpeget.


En farce om en ny NATO-ambassadør med den polske præsident Andrzej Duda i centrum, udspiller sig i disse dage. Præsidenten har meddelt, at han ikke vil godkende den nye NATO-ambassadør. Den nuværende er udpeget af præsidentens partikammerater i Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), og ham vil præsidenten ikke have udskiftet.

Erfaren ambassadør tilbage

Torsdag morgen godkendte udenrigsudvalget i parlamentet Jacek Najders kandidatur, som Polens nye NATO-ambassadør. Najder har tidligere haft jobbet, da statsminister Donald Tusk udnævnte ham i 2011. Han blev udskiftet af Jaroslaw Kaczynski og Andrzej Duda i 2016, da PiS kom til magten året før.

Den polske præsident skal formelt underskrive udpegningen af ambassadører, men det er regeringen der tegner landets politik. Men det synes præsidenten ikke om, da han mener at han tegner Polen. Den overraskende kovending kommer efter, at den polske præsident havde forsikret, at han vil stå last og brast med den nye regering om Polens sikkerhed. Men nu har præsidenten så udløst en ny politisk krise, midt i krigen fra Rusland, der endnu en gang gør Polen til grin internationalt.

Præsidenten mener ikke, at udpegningen har fundet sted efter bogen. Det afvises af en talsmand for Polens udenrigsministerium, Paweł Wroński:

– Alle procedurer blev udført for lang tid siden, men præsidenten reagerede ikke, siger Wroński til den polske tv-station TVN.

– I meget lang tid ventede udenrigsminister Radosław Sikorski på enhver reaktion eller beslutning fra præsidenten. Når præsidenten ikke reagerer, bliver disse beslutninger truffet, siger talsmanden.

Viceminister: Præsident ikke moden

Viceudenrigsminister Andrzej Szejna siger til mediet Onet, at de er meget skuffede over præsidentens beslutning. Jeg troede, at præsidenten var moden nok til at støtte regeringen, ikke modarbejde den, sagde ministeren.

Polens præsident har ved et møde i det Hvide Hus forsikret USA om, at han vil bakke op om regeringen. Men blot få dage efter besøget kritiserede præsidenten regeringens plan om at fjerne de cirka 50 ambassadører, der er udpeget af den tidligere regering.

Det er ikke første gang, at den polske præsident har haft en særdeles uheldig optræden overfor USA. Se en tidligere optræden i det Hvide Hus, hvor den amerikanske vicepræsident brød ud i latter. Se tv-klip.

(Fortsættes under)
Andrzej Duda i jego słynne "Friend in need, is a friend indeed"

Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski siger, at han både formelt og fortroligt har aftalt udskiftningen med præsidenten, og han har kun skuldertræk til overs for præsidentens kursskifte.

– Forfatningen siger, at det er regeringen, ikke præsidenten, der fører polsk udenrigspolitik. Polen skal have én udenrigspolitik, og vi beder præsidenten om at gøre det muligt for os, siger Radosław Sikorski til det polske nyhedsbureau PAP torsdag aften. Udenrigsministeren gør også præsidenten opmærksom på, ambassadører normalt udskiftes efter fire til fem år.

Regeringen og USA vil ikke have atomvåben til Polen

Ny polsk NATO-ambassadør eller ej. Vi har fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 eller DKK 500,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.

Polske medier
Forside af det frie polske medie Newsweek Polska, der er et af de polske medier der har fået mange sagsanlæg fra myndigheder, personer og virksomheder med relationer til regeringen. På billedet ses den polske præsident Andrzej Duda, partiformand og tidligere vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski og tidligere statsminister Mateusz Morawiecki. Grafik: Newsweek Polska.