Ny udenrigsminister: Ja til flygtninge nej til EU kvoter

  Ny_udenrigsminister_i_Polen_Witold_Waszczykowski

  Polens kommende udenrigsminister vil skrue op for informationen til andre EU-lande om forholdene i Polen. Han mener ikke, at Polen er klar til at modtage økonomiske immigranter, men vil gerne give asyl til flygtninge. Foto: Witold Waszczykowski.


  WARSZAWA: Polen siger ja tak til flygtninge, men nej tak til EU-kvoter. Den kommende udenrigsminister vil informere EU-landene mere om forholdene for flygtninge og immigranter i Polen.


  – Polen ændrer ikke sine forpligtelser i forhold til flygtninge – alle dem, der flygter fra krigsområder, og som kan vise, at de er blevet eller kan blive undertrykt, hvis de vender tilbage, har ret til at søge om politisk asyl, og Polen har pligt til at behandle deres sager, sagde Polens kommende udenrigsminister Witold Waszczykowski i et interview på TVN24.

  Imod EU-kvoter

  – Det betyder ikke, at Polen har pligt til at modtage nogen “kvote” i blinde, alle sager er individuelle, sagde Waszczykowski med henvisning til den kvote på 5.000 flygtninge, som Polens nuværende regering accepterede at modtage på et EU-topmøde i september.

  Ikke klar til økonomiske indvandrere

  Witold Waszczykowski mener derimod ikke, at Polen er klar til at modtage økonomiske indvandrere, der ikke har flygtningestatus.

  – Vi er selv leverandør af millioner af økonomiske emigranter til Europa, og halvanden million mennesker står uden arbejde i Polen, sagde den kommende udenrigsminister.

  – Muligheden for at modtage en stor immigrations-bølge reguleres af arbejdsmarkedet, og vi har ikke et arbejdsmarked, der er klar til at modtage en stor bølge af immigranter.

  Vil informere EU-lande bedre

  Ifølge den kommende udenrigsminister har de øvrige lande i EU for lidt viden om forholdene i Polen, og han vil derfor øge indsatsen for at sikre information til de andre EU-lande

  Over en halv million ukrainere

  – Vi vil stille og roligt forklare det for vores allierede fra Vesten. Vi vil også informere om – for det er ikke alle, der ved det – at Polen allerede har udstedt over en halv million arbejdstilladelser til ukrainere i Polen. Den kvote bør også indgå i overvejelserne om at modtage mennesker fra andre kontinenter, sagde Waszczykowski.

  Ønsker godt forhold til Tyskland

  Witold Waszczykowski sagde samtidig til TVN24, at han vil lægge vægt på at fastholde et godt forhold til Tyskland, især på det økonomiske område, men at der er flere områder, som Polen er nødt til at diskutere med Tyskland.

  – Sikkerhedsproblemerne i vores region, hvorfor har Centraleuropa stadig en dårlige sikkerhedsstatus i NATO, hvorfor rammer energipolitikken vores økonomiske interesser og klimapolitikken – det er alt sammen spørgsmål, der skal løses gennem stille og roligt, tålmodigt diplomati og overtalelse, sagde Polens kommende udenrigsminister i sit interview til TVN24.