Ny undersøgelse: Flere ulve i det vestlige Polen

  Ulv_0

  Den grå ulv er tilbage i stort tal i Polen, efter at have været stort set udryddet. Arkivfoto


  POZNAN: Efter at have været stort set udryddet, trives ulven nu igen i bedste velgående i det vestlige Polen, viser en ny undersøgelse.


  Der er igen flere ulve i Polen. Det viser et nyt studie, som bygger på 11 års feltarbejde, offentliggjort i tidsskriftet ”Mammal Research”.

  Ifølge studiet er bestanden af ulve i det vestlige Polen vokset fra ”en håndfuld” enlige ulve i 2001 til over 40 ulveflokke i dag.

  Og den stigning er især kommet i de seneste år, forklarer Sabina Nowak, der er medforfatter til studiet.

  – Siden midten af 00’erne har vi set en stigning på 20 procent om året, siger hun til polennu.dk.

  Var stort set udryddet

  Siden Anden Verdenskrig har ulven ellers været et sjældent syn i det vestlige Polen, hvor ulve blev jaget fra 1960’erne og fremefter.

  Da muren faldt var ulven derfor stort set udryddet vest for Wislaen, og i løbet af 1990erne gik der år mellem observationerne.

  I 1998 blev ulven dog totalfredet og siden da, har den langsomt vundet indpas igen.

  Miljøpolitisk succes

  Selvom fredningen har været vigtig, har den dog ikke været nok alene. Fra 1998 til 2004 var der stadig langt mellem ulvebesøgene i det vestlige Polen.

  Det skyldtes blandt andet at Polen i samme periode udbyggede sin infrastruktur med blandt andet motorveje, som ofte ødelagde dyrenes levesteder og forhindrede dem i at migrere, siger Sabina Nowak til polennu.dk.

  – I løbet i 00’erne oprettede man derfor en række dyrelivskorridorer, der tillod blandt andet ulven at migrere. De mest iøjnefaldende dele af disse er de smukke, grønne dyrelivs-broer, som man kan se, når man kører på de polske motorveje, siger hun.

  Selvom implementeringen ikke altid har haft lige meget støtte blandt politikerne i Warszawa, er ulvens indtog i ifølge Sabina Nowak et symptom på, at dyrelivs-korridorerne har været en succes.

  – Udover ulven har vi også set at vilde elge er vendt tilbage og ligefrem vandret helt over i Tyskland.

  Vil sprede sig endnu mere
  Samtidig mener Sabina Nowak at ulvebestanden vil vokse og sprede sig endnu mere i det vestlige Polen i de kommende år.

  – Der er stadig et stort potentiale for ulve i det vestlige Polen. Ifølge vores modeller, har de langt fra indtaget alle det beboelige områder, forklarer hun.
  hun.