Nye domme ved forfatningsdomstol og EU-domstolen

nye domme polen eu eu-domstolen
Nye domme: EU-domstolen har afgjort, at Polen skal stoppe de såkaldte retsreformer. Samtidig har den polske kontroversielle forfatningsdomstol afgjort, at landets forfatning og lovgivning, står over EU love og aftaler. Arkivfoto.

WARSZAWA: Nye domme ved den polske forfatningsdomstol og EU-domstolen baner vejen for Polexit, mener ombudsmand.


Nye domme der er afsagt onsdag fra EU-domstolen og den polske forfatningsdomstol er den direkte vej mod et Polexit. Så klart udtrykker den afgående polske ombudsmand Adam Bodnar dommene fra Warszawa og Luxembourg onsdag.

Stop retsreformer

Dommen fra EU-domstolen betyder, at Polen omgående skal stoppe alle de særlige love, der betyder at dommerne ved polske domstole, ikke længere er uafhængige – men under politisk kontrol. Det gælder også det særlige domstolsråd (KRS). Flere tiltag skal også stoppes, da de ikke er i overensstemmelse med aftalerne og EU-lovgivningen.

– Polen er forpligtet til øjeblikkeligt at suspendere anvendelsen af ​​nationale bestemmelser, der især vedrører beføjelser fra højesterets disciplinære afdeling, siger vicepræsidenten for EU-domstolen Rosario Silva de Lapuerta. EU-domstolen har dermed fulgt anmodningen fra Europa-Kommissionen.

LÆS HELE DOMMEN (kun polsk)

Dommer Stanislaw Piotrowicz fra den polske forfatningsdomstole sagde i en kommentar til dommen, at EU-domstolens afgørelse ikke er i overensstemmelse med den polske forfatning.

Samtidig i Warszawa

Den kontroversielle og politisk kontrollerede forfatningsdomstol, fastslog efter dages forsinkelse, at polsk lovgivning står forud for EU-love, aftaler og regler. Det skal her nævnes, at Polen selv har tiltrådt alle aftalerne med EU og at den polske befolkning har accepteret vilkårene for EU-medlemskabet.

Dermed er der igen skabt stor usikkerhed om Polens fortsatte medlemskab af EU. Den afgående polske ombudsmand Adam Bodnar siger, at afgørelsen i Warszawa er vejen til et Polexit – et farvel til Polen som medlem af EU.

MEP: Regering forsøger Polexit

Afgørelsen i Warszawa har fået medlem af Europa-Parlamentet Guy Verhofstadt, der er tidligere Brexit-koordinator til at advare om, at ”Polens euroskeptiske regering” forsøger at trække Polen ud af EU.

– Mod det store flertal i den polske befolkning, der ønsker en fremtid i EU, er det populistiske regerende parti PiS (Lov og Retfærdighed) fast besluttet på at trække Polen ud af EU, skrev han på Twitter.

Nye domme – ny handling?

– Er der nogen der vil gøre noget for at stoppe dem, før det er for sent?, skrev han, og konstaterede, at retsstaten i Polen er brudt sammen.

Kaczynski-regeringen i Warszawa mener, at reformerne af retsvæsenet vil kunne gøre en ende på korruption og fjerne dommere fra kommunisttiden. Kritikere hævder modsat, at det egentlige formål er at underminere EU-lovgivning og bane vejen for Polens udtræden af EU.

Mere nyt om Polen og EU på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.