Nye øjenvidne beretninger om 9/11 i ny polsk bog

Polsk bog 9/11
Den respekterede onet-journalist Kamil Turecki har skrevet bogen om 9/11 i USA. Bogen er kun udgivet på polsk, men har allerede fået rosende anmeldelser. PR-foto.

WARSZAWA: Seks polakker døde den 11. september 2001. En polak, der var med til redningsarbejdet, fortæller om hans oplevelser i ny polsk bog.


Lørdag er det 20 år siden, at kaprede fly fløj ind i begge tvillingtårne på World Trade Center i New York og ind i det militære hovedkvarter Pentagon. Et fjerde fly, der formentlig skulle have ramt Det Hvide Hus i Washington, styrtede til jorden inden, da passagererne angreb flykaprene.

2.973 mennesker mistede livet ved terrorangrebene i USA – seks af de dræbte var polakker. 372 af de omkomne var udlændinge. 26 personer er fortsat savnet.

Ny polsk bog om 9/11

I en ny polsk bog, der er skrevet af den respekterede onet-journalist Kamil Turecki, fortæller polakken Jan Szumanski om hans flugt fra Polen under krigsretstilstanden til mulighedernes land USA. Szumanski fortæller om rejsen til USA, hvor mulighedernes land viste sine skyggesider. Først var polakken og hans familie i stor fattigdom, og så var der frygten for kriminelle og hensynsløse bander. Da den polske familie var kommet gennem alle problemerne, kom det værste gennem alle årene; terrorangrebene i New York og Washington 9/11.

Ryddede op efter 9/11

Jan Szumanski var en af de redningsarbejderne, der skulle rydde op ved World Trade Center i New York. I bogen fortæller han om den farlige aske og om de forfærdelige ting han så på nært hold, og som nu har ætset sig ind i polakkens hukommelse for altid.

Polsk bog fra Polen til NY

Kamil Tureckis bog er en beretning om Jan og hans families farverige liv i Polen. Om deres flugt fra Polen før krigsretstilstanden i 1981. De ville gøre den amerikanske drøm til virkelighed. Forfatteren har også talt med polakker, der overlevede angrebet på World Trade Center, og han har talt med flere af de pårørende til ofrene. Bogen fortæller hvordan en solrig tirsdag for tyve år siden, blev forandret til en smertefuld dag, der stadig kalder billeder frem, som var det i går.

Bogen afslører nye oplysninger. Efter tyve års tavshed fortæller redningsarbejder Jan Szumanski om oprydningen efter terrorangrebene ved World Trade Center.

LINK: Mere om bogen af Kamil Turecki

Se samtale om bogen med forfatteren Kamil Turecki herunder (kun polsk)

Kamil Turecki "Przerwane milczenie. Na gruzach World Trade Center. Polskie historie."