Nyt lovforslag om kontrol med skoler udløser protester

Medielov TVN Polen
Det udløste store demonstrationer foran det polske parlament, da et flertal i uddannelsesudvalget besluttede at genfremsætte en lov, som den polske præsident nedlagde veto mod tidligere i år. Arkivfoto.

WARSZAWA: Et lovforslag om øget regeringskontrol i skolerne har udløst massive protester. Et tidligere forslag blev blokeret af præsidenten.


Der var højlydte protester inde og udenfor det polske parlament. Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) genoptog tirsdag arbejdet med en lov, der centraliserer kontrollen over skoler, som ifølge kritikere giver regeringen mulighed for at udbrede sin ideologiske dagsorden i klasseværelserne.

Lovforslaget er meget identisk med et tidligere forslag, som præsident Andrzej Duda nedlagde veto mod tidligere i år. Præsidenten skriver normalt altid under på regeringspartiets anmodninger, men et stort pres og krigen i Ukraine, fik præsidenten til at nægte at skrive under. Dermed faldt forslaget dengang.

Tirsdag blev et nyt tilsvarende forslag godkendt i uddannelsesudvalget. Hvis oppositionens medlemmer af udvalget var mødt op, havde der ikke været flertal – og forslaget ville være faldet. Men de var indkaldt til møde i forsvarsudvalget på samme tid.

Minister: Nødvendige reformer

Uden for parlamentet var der hundredvis af demonstranter tirsdag aften. De havde medbragt bannere med tekster som: ”Frie børn – frie skoler” – ”Denne regering er en fejl”, oplyser Radio Eska.

Lovforslaget vil give de regeringsudpegede regionale inspektører mulighed for at fyre skoleledere, hvis det vurderes at der er en trussel mod elevernes sikkerhed under aktiviteter, der er organiseret af en skole, skriver det frie medie OKO Press.

Skolerne skal med forslaget, indsende detaljer om planlagte fritidsaktiviteter mindst to måneder før de finder sted til godkendelse. Forældre vil også få reduceret indflydelse på skolerne med forslaget.

Undervisningsminister Przemysław Czarnek, der betegnes som ultrakonservativ, har tidligere sagt, at reformerne af skoler er nødvendige for at beskytte børn mod moralsk korruption. Ministeren er kontroversiel, og bliver boykottet af flere landes undervisningsministre, herunder den danske.

Modstandere af forslaget mener, at de har til formål at forhindre lærer – f.eks. undervisere eller gæster, der taler om LGBT-spørgsmål – i at komme ind i skoler. Undervisningsministeren betegner “LGBT-ideologien” i at have samme ophav som nazismen.

Oppositionsleder og tidligere statsminister Donald Tusk mener at forslaget har til formål at hjernevaske de unge.

.

Flere nyheder fra Polen på dansk?

Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.