Nyt museum på vej om Anden Verdenskrig i Gdansk

  Premierminister-Donald-Tusk-deltog-i-afgørelsen-af-en-international-arkitektkonkurrence-for-World-War-II-Museum-i-Gdansk-

  Statsminister Donald Tusk deltog i afgørelsen af en international arkitektkonkurrence for et museum om Anden Verdenskrig i Gdansk. Museet bliver den første institution af sin art i verden.


  GDANSK: I går blev tegninger til et nyt museums-center om Anden Verdenskrig præsenteret. Museet skal indvies på 75 års dagen for krigens start, den 1. september 2014.


  Det er ikke tilfældigt at det netop er Gdansk der nu skal huse et nyt og moderne museum for Anden Verdenskrig. Det var her krigen startede den 1. september 1939, da det tyske marinefartøj Schlesvig-Holsten åbnede ild mod Polen ved Westerplatte, ud for Gdansk.

  For polakkerne sluttede Anden Verdenskrig først i 1989, da Solidarnosc, som blev dannet i Gdansk, banede vejen for de første delvise frie valg i Polen.

  International arkitektkonkurrence

  Selv om der var udskrevet en international arkitekt-konkurrence blev vinderen fundet få kilometer nord for Gdansk i byen Gdynia.

  Herfra kommer Kwadrat Arkitekterne, der vandt konkurrencen. En international jury med førende polske og udenlandske arkitekter, kunsthistorikere og kunstnere udgjorde dommerpanelet.

  Blandt juryens medlemmer er Daniel Libeskind, George Ferguson, Hans Stimmann, Wieslaw Gruszkowski, Grzegorz Buczek og Jack Lohman, der er direktør for London Museum.

  Statsministeren med

  Polens statsminister Donald Tusk var også til stede ved afsløringen af vinderarkitekten til det nye museum, og lovede at sikre byggeriet, trods krisetider.

  – Gdansk, hvor Anden Verdenskrig begyndte, er ikke kun et symbol på krigen, men også et sted, som er indbegrebet af et minde om efterkrigstiden, sagde statsminister Donald Tusk i går.

  Donald Tusk takkede den kendte britiske professor og historiker Norman Davies, for hans støtte til idéen om et museum for Anden Verdenskrig i Gdansk.

  75 års jubilæum

  Byggeriet starter i begyndelsen af 2012 og åbningen af det nye ’Museum of World War Two’ er planlagt til den 1. september 2014.

  Det er 75-årsdagen for Anden Verdenskrigs start ved Gdansk, og museet bliver det første af sin art i verden.