Østrigsk kejserfamilie ønsker at genvinde polsk slot

  Habsburg_familien_øsnker_at_genvinde_slottet_i_Zywiec_fra_Polen

  Slottet i Zywiec blev bygget af den østrigske kejserfamilie i slutningen af 1800-tallet, men blev nationaliseret af den polske stat efter Anden Verdenskrig, hvorefter det blev brugt som landbrugsskole. Foto: Zywiec kommune.


  ZYWIEC: Efterkommere af den østrigske kejserfamilie Habsburg har gjort krav på familiens gamle slot, der blev taget fra dem under kommunismen.


  Karol Stefan Habsburg og Renata Hanbsburg har gennem en advokat i Krakow gjort krav på familiens tidligere slot, der ligger i byen Zywiec i det syd-vestlige hjørne af Polen.

  Taget af kommunisterne

  Slottet, der hedder Det nye slot, blev nationaliseret af kommunisterne, der kom til magten i Polen efter Anden Verdenskrig. Kommunisterne nationaliserede det meste private ejendom i Polen, herunder slotte, store jordbesiddelser og fabrikker, der blev taget fra de private ejere og gjort til statslig ejendom.

  Planlagt turist-centrum

  Zywiec kommune oplyser, at kommunen de sidste år har brugt otte millioner zloty på at istandsætte slottet og dets omgivelser til dels ved hjælp af EU-midler. Det har været kommunens plan at gøre slottet til et turist centrum. Habsburg familien har sagt, at slottet også vil få et turist-formål, hvis det igen falder i familiens varetægt.