Ombudsmænd fra 110 lande mødtes i Polen

  den_polske_ombudsmand

  Den polske ombudsmand Dr. Janusz Kochanowski var vært for kolleger fra hele verden. Foto: www.kochanowski.pl


  I Polen står tiden i topmødernes tegn. Poznan er vært for klimatopmødet. Fejringen af 25 års dagen for, at Lech Walesa fik Nobels Fredspris, trak toppolitikere til Gdansk. Og i Oswiecim i det sydlige Polen mødtes ombudsmænd fra hele verden.


  10. december fylder den internationale deklaration om menneskerettigheder 60 år.

  Den polske ombudsmand. Dr. Janusz Kochanowski benyttede jubilæet som anledning til i samarbejde med sin israelske kollega, Micha Lindenstrauss, at invitere ombudsmænd fra 110 lande til Polen.

  Mødet blev holdt i byen Oswiecim nær den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz.

  Janusz Kochanowski lagde i sin tale på mødet vægt på den betydning, som uhyrlighederne i Auschwitz og krigens grusomheder i det hele taget havde for, at deklarationen om menneskerettighederne blev til efter Anden Verdenskrig.

  Den polske ombudsmands mener, at der efter 60 år er behov for at vende tilbage og se på baggrunden for, at deklarationen blev formuleret.

  Migranternes menneskerettigheder

  I et interview med Polskie Radio understregede Janusz Kochanowski, at vi er også nødt til at se menneskerettighederne i lyset af den aktuelle omstændigheder, herunder de økonomiske realiteter.

  – Der er for eksempel problemer med den behandling, økonomiske migranter får i de lande, de rejser til. Mange rejser af økonomiske grunde fra Polen og andre østeuropæiske lande til de gamle europæiske lande. Det er virkelig et problem. For eksempel har to millioner mennesker forladt Polen for at arbejde i udlandet, sagde han.

  Over 100 lande repræsenteret

  Ud over ombudsmænd fra over 100 lande deltog også polske politikere og embedsmænd, repræsentanter for EU, menneskeretsorganisationer, samt uafhængige videnskabsfolk og kunstnere.

  Polen præsident Lech Kaczynski og formanden for EU kommisionen, Jose Manuel Barroso, var protektorer for konferencen.