Oppositionen vil ikke stemme for EU-finanspagten

    Polens_statsminister_i_samtaler_med_Danmarks_Helle_Thorning-Schmidt_i_Bruxelles

    Polens statsminister Donald Tusk i samtale med Danmarks statsminister og EU formand, Helle Thorning-Schmidt sammen fredag i Bruxelles, hvor begge regeringsledere underskrev EU’s finanspoltiske pagt. Foto: Statsministeriets Informationsafdeling.


    WARSZAWA: Polen har underskrevet EU’s finanspolitiske pagt, men oppositionen vil forhindre ratificering. Nu er det op til juristerne at vurdere.


    Fredag underskrev Polens statsminister Donald Tusk, EU’s finanspolitiske pagt, som de fleste medlemslande har tiltrådt. For at underskriften skal have effekt, skal det polske parlament Sejmen ratificere aftalen, men Kaczynski og Lov og Retfærdighedspartiet vil ikke stemme for.

    Og det kan være fatalt for Polens tiltrædelse af aftalen.

    Venter på jurister

    Donald Tusk sagde på et pressemøde fredag, at hvis juristerne, der skal vurdere aftalen i forhold til den polske forfatning tillader det, så venter han, at et simpelt flertal i Sejmen, eller en ”lille ratifikation” er nok til, at aftalen kan være gyldig.

    Polen og Danmark

    – Polen opfylder allerede betingelserne for den finanspolitiske pagt, sagde statsministeren.

    Og han fortalte, at der er ingen konsekvenser for Polen, hvis ikke betingelserne i pagten opfyldes, da Polen i lighed med Danmark, ikke er med i eurozonen.

    Problemer forude

    Men Donald Tusk er også opmærksom på, at der kan være problemer med at få aftalen ratificeret i Polens parlament.

    – Det er ganske enkelt: Uden Lov og Retfærdigheds partiets stemmer, vil det ikke lykkedes, og slet ikke hvis vi får brug for støtte fra to tredjedele af parlamentsmedlemmer, sagde den polske statsminister.

    – Vi vil ikke skynde os, men vi vil gøre det så hurtigt som muligt, sagde Donald Tusk.

    To tredjedele

    Jaroslaw Kaczynski, der er leder af Lov og Retfærdighedspartiet, det største oppositionsparti i parlamentet, sagde fredag, at EU’s finanspolitiske pagt, der giver øget beføjelser til EU over de nationale økonomier, er i strid med den polske forfatnings artikel 90. Forfatningen fastslår, at der i sådan et tilfælde skal være 2 tredjedeles flertal (66 procent) i det polske parlament, før aftalen kan være gældende.

    – Vi vil stemme i mod, sagde oppositionslederen.

    Polen ikke med?

    Hvis de polske jurister vurdere, at EU’s finanspolitiske pagt medfører suverænitetsafgivelse, og kræver 2/3 flertal ifølge artikel 90, så betyder det, at Polen kommer til at stå uden for aftalen.

    Vurdere juristerne, i lighed med den vurdering der har fundet sted i Danmark, der fastslår, at der ikke er tale om suverænitetsafgivelse, så har Donald Tusk og hans regering selv flertal for aftalen.

    Nu afhænger det polske tilsagn af statens jurister.