Originalt Auschwitz skilt sat på plads igen

  polennu.dk besøgte i går den tyske nazistiske udryddelseslejr Auschwitz i det nuværende Polen – 70 km fra Krakow. Vores fotograf Martin Bager kunne ved selvsyn konstatere, at det originale ’Arbeit Macht Frei’ skilt var sat på plads igen. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  OSWIECIM/KRAKOW: ’Arbeit Macht Frei’ skiltet, som blev stjålet fra Auschwitz i december, er igen på plads over indgangen. Den svenske bagmand til tyveriet kom i går til Krakow med militærfly.


  Den 34 årige svensker, der står tiltalt for at være manden bag tyveriet fra den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz, kom i går eftermiddag til Krakow. Forinden var han landet i Warszawa i et polsk militærfly.

  Samarbejder

  Den formodede bagmand, som er udpeget af de fem polakker der stjal skiltet i december, har stillet sig til rådighed for politiets efterforskning. Det er sket efter at hans advokat måtte erkende, at de ikke kunne stoppe udleveringen fra Sverige.

  Ikke skyldig

  Svenskeren nægter sig skyldig i anklagen om at være bagmand til tyveriet af ’Arbeit March Frei’ – skiltet. Han blev anholdt i Stockholm den 11. februar, efter at der var udsendt en international arrestordre.

  Domstolene i Stockholm og Krakow har begge fundet grundlag for en anholdelse.

  Skiltet på plads

  Det stjålne skilt blev fundet i en skov ved Gdansk efter et anonymt tip. Det var skåret op i tre dele, for at tyvene kunne skjule det på vejen ud af Polen til Sverige.

  Da politiet var færdige med at undersøge det for tekniske beviser, blev ’de tre skilte’ leveret tilbage til lejren, hvor specialister nu igen har samlet det.

  Midlertidigt skilt

  Ledelse på Auschwitz havde fået produceret kopier af skiltet i tilfælde af tyveri eller hærværk. Nu er kopierne gemt væk og det originale ’Arbeit March Frei’ skilt er atter på plads over indgang ved port 1 i den tidligere tyske nazistiske udryddelseslejr Auschwitz I.