Oversvømmelserne spreder sig mod nord i Polen

  Polske soldater, civile og brandfolk bygger diger for at undgå yderligere oversvømmelserne. Flodbølgen er på vej mod det nordlige Polen. Foto: Polsk Forsvar.


  WARSZAWA: I den sydlige og centrale del af Polen er vandstanden i floder og søer nu på retur, men i den nordlige del af landet arbejdes der på højtryk for at sikre digerne inden flodbølgen rammer i morgen.


  Vandstanden i Wisla ved Warszawa er langsomt på vej ned, og er nu kun 68 cm over daglig vande. Mange steder er dæmninger og diger helt gennemblødt af vandmasserne, og der er fortsat frygt for yderligere digebrud ved hovedstaden i bydelene Wilanow, Dolny Mokotow og Praga.

  I det centrale og nordlige Polen er borgerne i disse situationer forberedte på, at skulle forlade deres boliger med kort varsel, hvis et dige skulle kollapse.

  Ekstra indsats i nat

  – I nat lagde brandmænd flere sandsække ved bredden til bydelen Praga Port, som er delvist kollapset, siger Michal Gigola, talsmand for brandvæsenet.

  Motorvej lukket

  I de mest oversvømmelsestruede kvarterer i Warszawa blev skoler og børnehaver lukket i går. En af byens største og vigtigste motorveje, Wal Miedzeszynski, forbliver lukket indtil videre.

  Floden Warta

  I den vestlige del af Polen løber bl.a. floden Warta, og der er indberettet oversvømmelser flere steder i regionen langs floden. Det har især ramt flere mindre landsbyer.

  Pommeren ramt

  I Pommern, i den nordlige del af Polen, stiger vandstanden langsomt og ventes først at toppe i morgen. Byerne Tczew og Gniew er allerede oversvømmet, og 300 brandmænd kæmper med sandsække for at hindre flere oversvømmelser.

  Flere familier er allerede evakueret, og myndighederne har beskyttet shoppingscentre og sportshaller med sandsække og anden afskærmning.

  To procent under vand

  Vandet er langsomt aftagende i den sydlige del af Polen, især i regionerne Schlesien, Podkarpacie og Malopolska regioner.

  I Podkarpacie er 70 reddere fra Ukraine ved at pumpe vand ud fra kældre, brønde og grøfter med effektivt specialudstyr.

  9.000 evakueret

  Ifølge de foreløbige skøn ligger to procent af Podkarpacie region under vand, hvilket svarer til 120 kvadratkilometer. Omkring 9.000 personer er evakueret fra området.

  1.000 brandmænd, 300 soldater og seks helikoptere deltager i redningsaktion. Der er foreløbig brugt 1,5 million sandsække i regionen.

  Kraftige jordskred

  I flere områder af Malopolska-regionen, bl.a. i Nowy Sacz og Wadowice, er der kraftige jordskred. Det betyder at flere bygninger er kollapset, og flere er i fare. Beboerne i området evakueres lige nu.

  Uden strøm

  Over 1.300 indbyggere i Malopolska er uden elektricitet på grund af oversvømmelserne og ødelagte højspændingsledninger. Situationen i Schlesien regionen er stadig meget problematisk.

  Veje oversvømmet

  Selv om vandet langsomt aftager, så er mange jernbaner, bi- og hoved-veje fortsat oversvømmet.

  Oversvømmelserne i Polen har kostet mindst 15 mennesker livet i de seneste uge.