Palikot-bevægelsen har dannet alliancer og skiftet navn

  Janusz Palikot går bort fra sine liberale dyder, og indleder samarbejde med venstreorienterede kræfter i Polen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Den liberale Palikot-bevægelse i Polen havde kongres i weekenden, hvor partiet slog sig sammen med flere ventrefløjs-partier, og skiftede navn.


  Den liberale Palikot-bevægelse med Janusz Palikot i spidsen, omdannes nu til et nyt parti, hvis ny navn og politiske frontfigurer blev offentliggjort på partiets kongres søndag.

  Din bevægelse

  Partiets ny navn bliver Din Bevægelse Navnet er ifølge Janusz Palikot opfundet af forfatteren og sangskriveren Maria Czubaszek, der var taler på partiets kongres.

  Alternativ til Tusk

  Janusz Palikot har i over et halvt år talt om at fjerne sit eget navn fra partinavnet for at ændre partiets image fra protest-bevægelse til et regeringsdueligt parti, skriver flere polske medier.

  – Jeg ønsker, at centrum-venstre vælgerne, det vil sige de 20 procent af vælgerne, der har forladt Borgernes Platform (PO), begynder at se os som et reelt alternativ til Tusk, siger Janusz Palikot til dagbladet Rzeczpospolita.

  Flere partier slået sammen

  Partiet Din bevægelse bliver slået sammen af flere gamle partier. Udover Palikot-bevægelsen kommer det nye parti til at rumme de gamle ventrefløjs-partier og bevægelsen SdPl, Europa Plus, Racja Polskiej Lewicy og Unia Lewicy.

  Nye frontfigurer

  Det nye partis næstformand blev Marek Siwiec, der er valgt ind i Europaparlamentet for Europa Plus. Andre af frontfigurer er professor Jan Hartmann, Andzrej Rozenek og Robert Kwiatkowski.

  Arbejdspladser

  Janusz Palikot sagde på kongressen, at et af partiets vigtigste mål er at få gang i økonomien og få skabt arbejdspladser.

  – De 300 milliarder zloty, som vi får de næste seks år (fra EU, red.) er vores chance.

  – Vi skal ikke smide dem ud af vinduet, som Donald Tusk har gjort, og vi skal ikke bruge dem på Smolensk-vanvid, som Jaroslaw Kaczynski vil gøre, sagde Janusz palikot til de 3.500 forsamlede.

  I stedet skal pengene ifølge Palikot bruges på at etablere arbejdspladser inden for videns-industrien og investeringer i bioteknologi og fødevare-industrien.