Parlament vedtager lov om mur til Hviderusland

Mur Hviderusland Polen
Polens parlament har besluttet, at der skal bygges en mur langs grænsen til Hviderusland. Den skal erstattet det midlertidige pigtrådshegn, der skal stoppe flygtningestrømmen fra Hviderusland. Foto: Grænsepolitiet.

WARSZAWA: Et flertal i det polske parlament har tiltrådt en ny lov, der gør bygningen af en mur langs grænsen til Hviderusland mulig.


Et flertal på 274 medlemmer af det polske parlament Sejmen, der i alt har 460 medlemmer, har stemt for en ny lov, der skal gøre det muligt at bygge en mur langs grænsen til Hviderusland. Det skete torsdag eftermiddag med støtte fra regeringspartiet (PiS), det polske bondeparti (PSL), Konføderationen og Kukiz’15

Den polske udenrigsminister er sygemeldt og stemte ikke. Et ændringsforslag fra Borgernes Platform (PO/KO) blev forinden forkastet.

Permanent mur erstatter ny pigtråd

Det er grænseoverløbere fra Hviderusland der udløser beslutningen. Trods det nuværende pigtrådshegn langs grænsen til Hviderusland og 3.000 soldater til at overvåge grænsen, så er ministeren klar til at fordoble antallet, hvis situationen forværres yderligere. Hovedparten af grænseoverløberne er fra Irak og Afghanistan, ligesom der er en stor gruppe med russiske baggrund.

Der har været cirka 10.000 forsøg på at passere grænsen siden august, og der er indført undtagelsestilstand i grænseregionerne. Cirka 175 polske byer er omfattet af undtagelsestilstanden.

Polen, Litauen, Letland og Estland har beskyldt Hvideruslands diktator Alexander Lukashenko for at organisere migrant-strømmene. Embedsmændene kalder det for en “hybrid krig”. EU bakker landene op i forsøget på at stoppe den illegale indvandring gennem de lande der grænser op til Hviderusland.

De anslåede omkostninger til muren er 1,6 milliarder zloty.

Støt polennu.dk!
Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00