Parlamentet samlet for første gang efter valget

  Korset_i_parlamentet_Polen_Sejmen

  Det er første gang efter kommunismens fald, at et enkelt parti har flertal i begge parlamentets kamre, som partiet Lov og Retfærdighed fik efter valget den 25. oktober. Foto: Lukasz Kaminski.


  WARSZAWA: Regeringen i Polen træder tilbage i dag, når parlamentet samles for første gang efter valget. Polens præsident og statsminister deltager begge i åbningen frem for at tage til EU-møde på Malta.


  Polens nyvalgte parlament samles for første gang i dag efter valget den 25. oktober. Parlamentets underhus Sejmen samles klokken 13, mens overhuset Senatet mødes fire timer senere.

  Regering træder tilbage

  Parlamentet vil i dag tage de nye medlemmer i ed, og Polens statsminister Ewa Kopacz vil meddele, at hendes regering træder tilbage. Kopacz har i den forbindelse lov til at holde en tale, hvor hun gør status over sin regeringsperiode.

  Ewa Kopacz kunne have valgt at tage til EU-topmøde på Malta og indgive regeringens afsked skriftligt, men har valgt at deltage i parlamentets åbning og holde sin tale personligt.

  Præsident står for åbning

  Polens præsident Andrzej Duda åbner både Sejmens og Senatets første samling. Duda kunne også have valgt at lade en stedfortræder stå for åbningen og have været Polens repræsentant på EU-topmødet i Malta, men præsidenten har også valgt at deltage i åbningen.

  I stedet har Polen bedt Tjekkiets statsminister repræsentere Polen ved EU-mødet på Malta i dag.

  Ny regering på vej

  Efter den nuværende regerings fratrædelse skal Polens præsident udpege en undersøger, der skal forsøge at danne Polens kommende regering.

  Det forventes ikke at tage lang tid, da partiet Lov og Retfærdighed (PiS) har flertal i begge parlamentets kamre og allerede har præsenteret partiets kandidater til samtlige ministerposter.