Parlamentsformand trækker i land om Putin

  Polens_udenrigs,inister_Radek_Sikorsk

  Den tidligere udenrigsminister og nuværende parlamentsformand, Radek Sikorski, kræves fyret af oppositionen. Der er møde i dag i det nationale sikkerhedsråd om sagen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens tidligere udenrigsminister og nuværende parlamentsformand Radek Sikorski er under kraftig beskydning for sine udtalelser om Putin.


  Polens parlamentsformand, Radek Sikorski, undskylder nu for nogle af sine udtalelser til et amerikansk, hvor han blandt andet hævder, at Putin tilbød Polen at dele Ukraine mellem Rusland og Polen. Udtalelserne har – uanset om de er rigtige eller ej – vakt stor uro i den polske hovedstad.

  Forkert sted

  Han fastholder dog indholdet, men sagde på et pressemøde tirsdag:

  – Min hukommelse svigtede. Efter at have tjekket igen, faldt ordene på et polsk-russisk topmøde i i 2008 Bukarest i forbindelse med et NATO-topmøde, og ikke i Moskva samme år, som det fremgår af artiklen, sagde Radek Sikorski.

  Sikorski bløder også op på sin udtaleser. Han hævder nu, at det kunne have været en joke fra Putins side, at landene skulle dele Ukraine.

  Under kraftig beskydning

  Sikorski er kommet under kraftig beskydning i parlamentet, for ikke at have videre bragt informationerne. Polens største oppositionsparti Lov og Retfærdighedspartiet har krævet hans afgang som formand for parlamentet.

  Sikkerhedsmøde i dag

  Polens nationale sikkerhedsråd holder møde i dag om sagen, siger præsidentens talskvinde Joanna Trzaska-Wieczorek.

  Gal statsminister

  Statsminister Ewa Kopacz er også vred på den tidligere udenrigsminister, men brugte ordet ”overrasket” over at Sikorski ikke havde viderebragt informationen.

  – Jeg vil ikke tolerere sådan en opførsel, og undskyldte overfor journalisterne på Sikorskis vegne.

  Trækker i land

  Radek Sikorski, der har holdt flere pressemøder om sagen de seneste dage, mener nu at han er blevet overfortolket. Sikorski havde ventet at fortsætte som udenrigsminister, i stedet for jobbet som parlamentsformand. Sikorski siger også, at han ikke har Putins ord på bånd.

  Opbakning fra Georgien

  Tidligere præsident i Georgien, Mikheil Saakashvili, siger til polske TVN24, at “den russiske præsident, Vladimir Putin, tilbød at opdele Ukraine for mange år siden til polske og andre nationer”.

  – Vladimir Putin sagde, at Ukraine ikke er et land, men et territorium. På det følgende møde, sagde han til mig, at Krim er russisk territorium. Og han fortalte også, at han var meget utilfreds med Moldova og at der skulle gøres noget. Han sagde også, at NATO ikke er i stand til at forsvare de baltiske lande, siger Saakashvili, den tidligere præsident i Georgien.

  Tusk troede det var for sjov

  Saakashvili talte også med Donald Tusk om Putins udtalelser den gang.

  – Tusk sagde til mig dengang, at han troede det var for sjov, siger den tidligere georgiske præsident til TVN24.