Parlamentsformand ventes at blive ny statsminister

  Kopacz

  Ewa Kopacz, formand for Polens parlament, læge og tidligere sundhedsminister i Polen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Afløseren for Donald Tusk, der i weekenden fik nyt job som EU-præsindet, ventes at blive den nuværende parlamentsformand, Ewa Kopacz.


  Formanden for det polske parlament, Ewa Kopacz, ventes at blive Polens næste statsminister, når det tirsdag meddeles, hvem der skal tage over som ny partiformand for Borgernes Platform (PO).

  Læge og minister

  Ewa Kopacz er læge, tidligere sundhedsminister, 57 år gammel, og dermed jævnaldrende med sin forgænger. Ewa Kopacz er i forvejen et internationalt kendt navn, da det var hende der som sundhedsminister opdagede hysteriet i forbindelse med fugleinfluenzaen. Hun satte sig op mod den internationale fagkundskab i forbindelse med den vaccine mod fugleinfluenzaen, som alle lande skulle anskaffe sig. Det mente Kopacz ikke og blev upopulær- men det har siden vist sig, at Ewa Kopacz havde ret i sine bekymringer om at faren for død og ødelæggelse var stærkt overdrevet.

  Er klar til jobbet

  Kopacz sagde fredag, at hun var klar til at tage over som statsminister, hvis hendes parti besluttede sig for at vælge hende.

  Polens præsidentens udenrigspolitiske rådgiver, Tomasz Nalecz, siger at der allerede er truffet en afgørelse.
  Men hverken Komorowski eller hans talsmand vil oplyse nogle navne. A

  – Præsidenten er en mand af ord, og har takt og tone. Derfor vil han ikke fortælle om sine hemmeligheder med statsministeren, siger Nalecz til polsk TVN24.

  Afklaring tirsdag

  I dag markere det officielle Polen årsdagen for Anden Verdenskrigs udbrud (Westerplatte ved Gdansk, red.), men i morgen offentliggøres det, hvem der skal være Polens næste statsminister.