Polak vinder internationalt komponist Grand Prix 2013

  Agata_Zubel

  Agata Zubel er en kendt polsk komponist og sangerinde, der har vundet Det Internationale Komponist Grand Prix i Prag. PR-foto.


  PRAG: Den polske komponist og sangerinde, Agata Zubel, har vundet Det Internationale Komponist Grand Prix 2013. Danmark fik en 6. plads.


  Den polske komponist Agata Zubel er godt på vej til at blive hele Europas darling indenfor nykomponeret musik. Hun er oprindelig sanger, og på Youtube kan man stadig høre hende synge arier af Puccini, skriver DR P2.

  Bedst blandt 51

  Agata Zubel repræsenterede Polen på Den Internationale Komponist Grand Prix 2013 (også kaldet Rostrum) i det oversvømmede Prag, og vandt med sin komposition “Not I” baseret på Samuel Becketts tekst. Hendes musikstykke blev kåret til det bedste blandt 51 andre der var indstillet til konkurrencen.

  Dramatisk monolog

  Agata Zubel er en af de mest interessante skikkelser på den polske nutidige musikscene. Hun komponerer og synger sine egne værker.

  “Not I”, der har givet komponisten den første pris i Prag, er en dramatisk monolog, hvor der en gammel kvinde fortæller om sit hårde liv. Zubel har selv sat musik til teksten, og sang den. Musikstykket blev indstillet til konkurrencen af den polske radio.

  Siden 1954

  Det Internationale Komponist Grand Prix er gennemført hvert år siden 1954. Det fungerer som et internationalt forum for ny musik, hvor radiomedarbejdere fra 29 lande samler sig for at udveksle de mest interessante musikstykker og vælge et, som kåres til årets bedste. I år var det polsk.

  Under 30 år

  Der er også en kategori for musikere under 30 år i Grand Prixet, og dette års vinderen var den islandske komponist Ulfur Hansson. Danmarks repræsentant, Hans Abrahamsen, kom ind på en 6. plads i hovedkategorien med sin dobbeltkoncert.