Polakker frygter for Polens sikkerhed

  Flertal_af_polakker_frygter_for_sikkerhed_i_Polen_efter_Ukraine_konflikt

  Konflikten i Ukraine har fordoblet polakkernes frygt for Polens sikkerhed på bare en måned. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Tre ud af fire polakker mener, at udviklingen i Ukraine udgør en risiko for Polens sikkerhed viser ny måling.


  Polakkernes frygt for Polens og Europas sikkerhed er steget den sidste måned. Det viser målinger fra det polske analyseinstitut CBOS, der blev gennemført i februar og marts måned.

  Flere følger Ukraine

  I begyndelsen af februar spurgte CBOS polakkerne om deres holdninger til situationen i Ukraine. Næsten to-tredjedele eller 65 procent erklærede dengang, at de fulgte udviklingen i Ukraine. En tilsvarende analyse i marts viser at hele 88 procent af den polske befolkning nu interesserer sig for konflikten.

  Risiko for Polens sikkerhed

  I samme periode er andelen af polakker, som frygter for Polens sikkerhed mere end fordoblet fra 30 procent til 72 procent.

  Ud over at udgøre en risiko for Polen, mener et flertal af befolkningen på 66 procent, at udviklingen udgør en risiko for Europas sikkerhed, og godt halvdelen eller 52 procent mener, at det udgør en risiko for verdensfreden, hvilket sandsynligvis skyldes, at det russiske militær nu deltager direkte i konflikten.

  Polen bør engagere sig internationalt

  Et flertal af den polske befolkning mener, at Polen bør engagere sig i løsningen af konflikten i Ukraine. Dog mener et flertal på 62 procent, at den polske regerings engagement udelukkende skal ske indenfor internationale rammer.

  Kun en beskeden del af befolkningen på 8 procent mener, at den polske regering bør tilbyde direkte hjælp til det nye styre i Ukraine.

  Rusland vil genvinde styrke

  Ifølge CBOS har et flertal i den polske befolkning været overbevist om, at Rusland vil forsøge at genvinde sin tidligere indflydelse i Øst- og Centraleuropa. Her nævnes en styrkelse af den russiske indflydelse i gamle sovjetlande som en hovedrisiko.

  Undersøgelsen blev foretaget af CBOS i perioden 6. til 12. marts med deltagelse af 1098 personer.