Polakker holder fede torsdag på alle måder

Fede torsdag: Det skønnes, at hver polak i dag i gennemsnit spiser 2,5 berlinere. Det svarer til 7.000 ton af de polske berlinere. Til den mængde er der brug for 500 tons sukker, 500 tons smør, 2.500 ton hvedemel, 1,3 millioner liter mælk og 25 millioner æg. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polske bagere og konditorer har travlt i dag. Det er fede torsdag. En gammel tradition, hvor det gælder om at nyde de søde sager.


De polske bagere har travlt i dag. Det er ”fede torsdag” – en festdag der har været fejret i umindelige tider i Polen. På ”fede torsdag” gælder det om at spise søde sager, man bliver lige frem opfordret til det.

Sidste torsdag før fasten

Fede torsdag er den sidste torsdag før fasten. I år den 11. februar. To ud af tre polakkerne følger – i mere end mindre omfang – fasten. Det gælder især de religiøse og stærkt troende. De holder sig væk fra de vildeste fester, alkohol og mellemmåltider. Da det er den sidste torsdag før fasten, gælder det bare om at spise løs inden. Det polakkerne spiser mest af i dag er berlinere eller donuts – eller på polsk: paczki.

Fede torsdag – gammel tradition

Mange lokale områder i Polen har sine egne traditioner. Indbyggerne i Krakow-området kaldte f.eks. fede torsdag for ‘’Comber torsdag’’. Det var navnet på Krakows borgermester, som regerede i byen i 1200- tallet. Han hed Comber. Han huskes for at opkræve meget høje skatter af torvekoner på byens torve. Comber var kendt for at være meget skrap og grådig. Da han døde – på fede torsdag – udbrød der jubel blandt torvets kvinder. De sang og dansede i gaderne af glæde over at manden, der forpestede deres dagligdag, var død.

Traditionen med Comber torsdag blev markeret frem til 1846, hvor den blev forbudt af de østrigske myndigheder. Men den almindelig fede torsdags tradition, er fortsat helt frem til i dag.

Fede torsdag i dag

På fede torsdag spiser en polak i gennemsnit spiser 2,5 berlinere. Det svarer til 7.000 ton. Til den mængde skal der bruges 500 tons sukker, 500 tons smør, 2.500 ton hvedemel, 1,3 millioner liter mælk og 25 millioner æg.

Fede torsdag og lidt mere

Hvis du vil fede polennu.dk lidt på fede torsdag, så er chancen her. Vi har nemlig fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905. Du kan også gøre det med andre betalingsmidler ved at klikke på beløbet DKK 200,00 – DKK 500,00

Du kan også vælge at betale et fast månedligt beløb på DKK 50,00.