sylwia_polen_norge_æbler_rusland
WARSZAWA: Polakkerne tager nu selv til genmæle overfor Rusland og Putins pludselige importforbud af polske æbler, pærer og andre frugter og grøntsager.

Æblekrigen er brudt ud mellem Polen og Rusland.

Det er et kendt ordsprog, at et æble om dagen holder doktoren væk. I Polen har det gamle ordsprog fået ny mening, så det at spise et polsk æble om dagen holder Putin væk.

Reaktion på sanktion

Det hele begyndte, da Rusland som reaktion på EU og USA’s handelssanktioner, valgte at straffe Polen med at indføre importforbud af æbler og meget andet frugt og grønt fra Polen. Officielt er det ikke på grund af sanktionerne, men ganske enkelt fordi de russiske myndigheder fandt ud af, at de polske afgrøder ikke lever op til den høje russiske hygiejne standard.

Startede på nettet

På Twitter skrev journalisten Grzegorz Nawack umiddelbart efter:

– Det er det værste der kunne ske for de polske landmænd. Over halvdelen af de æbler, der produceres i Polen eksporteres til Rusland.

– Jeg tror, at den bedste måde at hjælpe dem på, ville være at spise flere æbler og drikke noget mere cider. På den måde kan æblerne blive brugt, og folk vil vise solidaritet med landbruget, lød det i hans opfordring. Sammen med beskeden sendte Nawack et billede af sig, mens han var i færd med at spise et æble. Han brugte hashtag # jedzjabłka, der betyder “spise æbler”.

Medier og politikere i kø

Beskeden er siden gået som en steppebrand til polakker og andre sympatisører over hele verden på de sociale medier som Twitter, Facebook, YouTube med flere. Også flere polske medier er gået ind i kampagnen, butikskæder støtter op, og polske politikere står i kø for at deltage i opfordringen om at købe polske æbler som modsvar på Putins polske importforbud.

Mandag var beskeden også nået til den polske præsident Bronislaw Komorowski, der under et besøg i Ostrow Wielkopolski i det vestlige Polen, opfordrede alle til at købe polske frugter.

Spis polske æbler

– Lad os spise polske æbler, så vores mægtige nabo ved, hvad de går glip af. Ingen har vundet en økonomisk krig med deres egne forbrugere. Det er simpelthen umuligt.

– Det er de russiske forbrugeres opgave at kræve de polske æbler tilbage, hvor de skal være, sagde præsidenten.

Komorowski mindede om, at polske æbler er meget værdsatte af russiske forbrugere. Polen er Europas største producent af æbler.

Importforbud af chokolade

Et russisk importforbud, grundet manglende hygiejne, er et ofte anvendt “instrument” for den russiske præsident Putin, når han vil straffe lande. Op til krisen i Ukraine, var der importforbud mod ukrainsk chokolade, ikke mindst fordi en ledende oppositionspolitiker i Ukraine var chokoladeproducent. Nu er han præsident i Ukraine.

Danmark ramt af Putins vrede

Danmark oplevede også, at komme i unåde hos præsident Putin. Det var i 2002, da den daværende danske statsminister Anders Fogh Rasmussen, mødtes med en tjetjensk oprørsleder, der var på Putins dødsliste. Putin krævede mødet aflyst.

Anders Fogh Rasmussen stod dog fast på at det alene var en dansk afgørelse, hvilket betød at Putin indført et importforbud mod dansk svinekød, og igen – fordi standarden ikke var god nok til de russiske forbrugere. Putin aflyste i samme forbindelse et planlagt besøg i København, mens Danmark havde formandsskabet i EU. Mødet blev siden gennemført i Bruxelles, hvor Putin tilbød kritiske journalister “særbehandling” i Moskva.

Ja til gas og grise

Importforbuddet blev først ophævet, da den senere statsminister Lars Løkke Rasmussen i 2009 og uden debat i Folketinget, tillod Putin at bygge en kontroversiel gasledning mellem Tyskland og Rusland over dansk grund.

Det fik åbenbart de danske svin til at strutte af sundhed.