Polakker straffer regeringen i ny meningsmåling

Ny meningsmåling
Donald Tusks comeback som formand for det største oppositionsparti Borgernes Platform har vendt op og ned på meningsmålingerne i Polen. For første gang i årevis, er oppositionspartiet lige så stort som regeringskoalitionen. Arkivfoto.

WARSZAWA: I en ny meningsmåling straffer polakkerne regeringspartiet. For første gang i årevis har oppositionens største parti samme opbakning som PiS.


En ny meningsmåling vender op og ned på magtbalance i polsk politik.

For første gang i flere år er det største oppositionsparti Borgernes Platform (PO) lige så stort som regeringskoalitionen under PiS (Lov og Retfærdighedspartiet). Begge partier står til 26 procent i en ny meningsmåling. Undersøgelsen er gennemført to dage efter den dramatiske afstemning om ny medielov (TVN-loven).

PiS-tilbagegang

Resultatet er en tilbagegang for regeringspartiet på 3 procent i forhold til for en måned siden. For Borgernes Platform, som netop har fået Donald Tusk som formand, er der tale om en fremgang på 2 procent, siden sidste måling hvor partiet fik frem med over 10 procent.

På tredjepladsen i målingen kommer partiet Polen 2050 med journalist Szymon Hołownia i spidsen. Partiet står til 17 procent – en fremgang på 2 procent siden sidste måned.

Venstre (Lewica) – der er venstreorienteret – fik 3 procents fremgang og står nu med 10 procent af vælgeropbakningen. Det stærkt nationalistiske Konføderationen står til 7 procent.

De kommer ikke ind

Kantar-undersøgelsen viser også, at Kukiz’15 (der skiftede mening om TVN-lov på en time, red.) og det polske bondeparti PSL, ikke står til at komme i parlamentet, hvis der var valg i dag.

Det polske bondeparti PSL kommer med bare 3 procents opbakning ikke over spærregrænsen på 5 procent. Det samme gælder Kukiz’15, der stemte sammen med PiS-regeringen om TVN-lov, efter passende kompensation. For en måned siden stod de til 1 procents opbakning, men den er i seneste måling ændret til 0 procent.

7 procent af de adspurgte polakker, havde ikke taget stilling til hvem de vil stemme på. Undersøgelsen viser også, at stemmeprocent ville være på 75 procent.

STØT ET FRIT MEDIE – støt polennu.dk.
Læs mere ved at trykke HER!