Polakker tog afsked med Leonard Cohen

  cohen_krakow_hallelujah

  Den canadisk fødte sanger og sangskriver Leonard Cohen havde polske og litauiske rødder, og var meget populær i Polen. PR-foto.


  KRAKOW: Tusindvis af polakker tog rørende afsked på det store torv i centrum af byen med den canadiske sanger Leonard Cohen, der har polske rødder.


  Flere tusinde fans var søndag aften samlet i Krakow for at hylde den canadiske sanger og sangskriver Leonard Cohen, der var meget populær i Polen. En af hans mest kendte sange Hallelujah blev spillet og sunget på polsk under en stor koncert på det store torv midt i Krakow, og med deltagelse af lokale bands og studerende fra Krakow Musikakademi. Der blev samtidig optaget tv til en amerikansk dokumentarfilm om tilblivelsen af sangen, der er fra 1984. Cohen har fortalt, at der blev lavet 50 udgaver af Hallelujah, før han var tilfreds.

  SE VIDEO
  YouTube: Hallelujah Krakow 20. november 2016

  Polsk far

  Cohen blev født i 1934 i Montreal i Canada af en jødisk familie. Leonards far Nathan var fra Polen, og hans mor Masha Klonitsky var fra Litauen. Cohen var digter før han blev kendt som sangskriver. Han udgav sin første digtsamling i 1956, og først i 1967 udgav han sine første sange. Leonard Cohen gav flere koncerter i Polen, første gang i 1985 mens polakkerne stadig var underlagt kommunismen. Polakkerne anså også Cohen som en inspirator for frihed, som Polen fik fire år senere.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Mindekoncert Krakow

  Mere populær i Polen

  Arrangørerne af det store afskedsevent i Krakow hævder, at Leonard Cohen var mere populær i Polen end i sit hjemland Canada gennem sin 50 år lange karrierer. De mest kendte Cohen sange er, foruden Hallelujah: Suzanne, So Long Marianne, I’m Your Man og Dance Me to the End of Love. To uger før sin død udgav han albummet: You Want it Darker.

  Søndag blev der holdt tilsvarende mindearrangementer som i Krakow for Leonard Cohen i Sydney og Montreal.

  SE VIDEO
  YouTube: Hallelujah Krakow 20. november 2016

  Cohen døde 82 år gammel den 7. november i Los Angeles.