Polakkerne mindes de døde på vigtig helligdag

helligdag Allehelgensdag_Polen_polennu
Allehelgensdag er en af de vigtigste polske helligdage. Polakkerne besøger afdøde familie og venners gravsteder, og der ventes som vanligt stort pres på vejene. Arkivfoto.

WARSZAWA: I dag er det Allehelgensdag i Polen. Det er en vigtig religiøse helligdag, hvor de døde mindes med lys og besøg på kirkegårde.


Helligdag i Polen. Den 1. november tilbringer mange polakker med at besøge deres familie og venners gravsteder. Det er en af de vigtigste religiøse dage i Polen, og det er en fridag.

Lys på kirkegårdene

Allehelgensdag er en gammel højtid i Polen. Traditionelt fejres den ved at polakker går på kirkegårde om eftermiddagen og sætte levende lys og blomster på gravene. Om aftenen samles mange familier ligesom til jul, og spiser en stor middag samme, mens de mindes de døde.

Indsamlinger til kirkegårde

I mange byer optræder kendte kunstnere frivilligt i dag, for at samle penge ind til vedligeholdelse af de store nationale gravsteder.

Halloween overtager helligdag

Den gamle Alle Helgen tradition er stadig levende i Polen, at landet “lukker ned” ligesom juleaften. De amerikanske halloween traditioner er også kommet til Polen, og de trænger sig ind på den polske højtid.

Markeringen af dagen fortsætter helt frem til Allesjælesdag, den 2. november.