Polakkernes private gæld er steget markant på et år

  Polakkernes_privatøkonomi_har_fået_det_sværere

  Polakkerne rammes nu også af den internationale finanskrise. En halv million har mistet jobbet det seneste år. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Fem procent af de polske familier kan ikke betale deres regninger, og en million polakker er havnet i gældsregister det seneste år.


  Den internationale finanskrise har ramt den polske privatøkonomi. Zlotyen er styrtdykket det seneste år og for første gang i flere år er industriproduktionen faldet i Polen – endda med hele 12 procent, skriver gazeta.pl.

  11 milliarder

  Polakkernes gæld til skat, teleudbydere, energiselskaber og boligforeninger er samlet på 70,3 milliarder zloty. Det er en stigning på 11 milliarder zloty på bare et år.

  Ledighed steget

  Næsten en halv million polakker er blevet arbejdsløse i de sidste seks måneder, og mange andre har oplevet nedskæringer i lønnen. Ifølge Slawomir Dudek fra Warsaw School of Economics (SGH) kan mere end 5 procent af de polske familier ikke kan klare deres finansielle forpligtelser.

  Polske familier skylder mere end 2 milliarder zloty i forfaldne huslejer.

  Firmaer bagud

  Ud af de 70 milliarder er mere end 39 milliarder forfaldne ydelser på pantebreve og andre 20 milliarder er forfalden skat og moms.

  Virksomhederne ’glemmer’ i stor stil at betale moms til tiden.