Polen åbner igen for transit af fødevarer fra Ukraine

kornhøst
Polske landmænd frygter årets kornhøst, som på grund af tørke allerede nu ventes at være 20 til 50 procent lavere end normalt. I forvejen af polske bønder ramt af import fra Ukraine og en inflation på 20 procent, der har udhulet zlotyens værdi. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen åbner igen for transit af fødevarer fra Ukraine. Det siger Polens nye landbrugsminister efter møde med sin ukrainske kollega.


Polen åbner igen for transit af fødevarer fra Ukraine. Lørdag indførte den polske regering et total stop for en lang række fødevarer fra Ukraine. En politik der vil støtte Ruslands forsøg på blokere for indtægter til Ukraine, som hovedsageligt stammer fra landbruget. Læs også landbrugsformands kritik af regeringen, nederst i artiklen.

(Artiklen fortsættes under)

Garanti for transit af fødevarer

Polens landbrugsminister understreger, at der skal være 100 procent garanti for at aftalen kun gælder transit. Det er blevet afsløret, at store virksomheder med relation til den polske regering, er blandt de virksomheder der har opkøbt det billige ukrainske korn. På bekostning af de polske landmænd, der ikke kan få fornuftige priser for deres produktion.

Den polske regering var advaret om konsekvenserne for de polske landmænd. Men afviste bekymringen, og åbnede for ukontrollabel import og transit af ukrainske landbrugsvarer. Siden Polen lukkede lørdag, har Ungarn og Slovakiet fulgt trop.

En “atombombe” i EU

At Polen kommer med en kursændring så hurtigt, hænger formentligt også sammen med at den ensidige lukning er i strid med aftalerne om EU. Hele fundamentet for EU er de kollektive handelsaftaler, og derfor er det en symbolsk ”atombombe” at tage ensidige skridt.

Derudover vakte beslutningen vrede i Ukraine, hvor de to landes ledere netop har svoret brodskaber i krigen mod Rusland. Ved at lukke grænsen for Ukraines fødevarer, er at følge den strategi som Rusland har for at isolere Ukraine og stå i vejen for landets indtægter.

(Artiklen fortsættes under)

Utilfredshed med regeringen

Michal Kolodziejczak fra AgroUnia, kritiserer Lov og Retfærdighed (PiS)-regeringen for ikke at have koordineret indsatsen med EU.

– PiS har indledt en proces for at få Polen ud af EU, siger han til det uafhængige medie Gazeta.pl.

 – Sammen med Ungarn er der truffet en fælles beslutning … Ingen officielle dokumenter er sendt fra Polen til EU.

Kolodziejczak siger også, at landmændene siden sidste sommer har advaret om problemerne med import af fødevarer fra Ukraine, som nu kommer ind i Polen i meget større mængder på grund af krigen i Ukraine. Han siger også, at PiS tidligere har ignoreret disse bekymringer og først handler nu, fordi der er parlamentsvalg til efteråret. Og partiet vil vinde stemmer i landdistrikterne, fastslog en talsmand for de vrede polske bønder.