Polen bliver ikke ladt i stikken igen lover Obama

  USA's_præsident_Obama_lover_at_Polen_aldrig_bliver_alene_igen

  Præsident Obama lovede i sin tale på slotspladsen i Warszawa, at Polen aldrig kommer til at stå alene igen. Foto: Wojciech Olkusnik, Polens præsidentpalads.


  WARSZAWA: Obama hyldede Polens kamp for uafhængighed i en følelsesladet tale under fejringen af 25-års jubilæet for Polens første delvist frie valg.


  – Jeg ved, at det polske folk gennem historien har følt sig forladt af deres venner, når de havde allermest brug for dem. Jeg er kommet her i dag for på vegne af USA og vores allierede i NATO at bekræfte vores engagement i Polens sikkerhed, sagde Præsident Obama under sin tale på pladsen foran kongeslottet i Warszawa, og tilføjede, at det gjaldt alle NATO-lande.

  – Polen kommer ikke til at stå alene igen, sagde den amerikanske præsident.

  25-året for første frie valg

  Pladsen foran kongeslottet i Warszawa dannede onsdag rammen om den officielle fejring af 25-års jubilæet for Polens første delvist frie valg den 4. juni 1989.

  – For 25 år siden skete der noget fantastisk på dette sted. Denne nation fik for første gang mulighed for at stemme ved et frit valg. Og de stemte. Og det blev begyndelsen til enden for kommunismen, ikke bare her, men i hele Europa, sagde Barack Obama.

  – Man må aldrig glemme, at den gnist, der blev begyndelsen på de ændringer, den blev tændt af jer, sagde Obama.

  Obama hyldede Polen

  USA’s præsident Barack Obama, der er på et to-dages besøg i Polen, holdt tale under den officielle fejring lige efter Polens præsident Komorowski. Obama viste endnu engang sine retoriske evner, og fik flere gange slotspladsen til at vibrere af entusiasme og jubelråb.

  Obama begyndte sin tale med at takke alle fremmødte og især den mand, der hoppede over hegnet til skibsværftet, hvilket udløste et stort smil hos Lech Walesa.

  Solidaritet med Ukraine

  Obama kom flere gange under sin tale ind på situationen i Ukraine.

  – Og som Ruslands aggression i Ukraine minder os om, så skal frie nationer modsætte sig den slags. Vi skal støtte dem, der kæmper for friheden, sagde Obama blandt andet.

  – Vi står skulder ved skulder med Ukraine. Ukraine skal selv have muligheden for at bestemme over sin fremtid, sagde Obama og høstede jubelråb fra slotspladsen i Warszawa.

  Videre til G7 møde

  Festlighederne på slotspladsen blev overværet af repræsentanter fra næsten 50 lande verden over, herunder præsidenterne fra Frankrig, Tyskland, Canada og den nyvalgte præsident i Ukraine. Den officielle fejring sluttede af med en jazz-koncert skrevet til lejligheden af den polske grammy vinder Wlodzimierz Pawlik.

  Efter festlighederne i Warszawa kørte den amerikanske præsident direkte til lufthavnen, hvorfra han skulle til møde i G7 i Bruxelles.