Polen byder migrantarbejdere velkommen hjem fra England

  Polske_håndværkere_er_i_stort_tal_rejst_ud_for_at_arbejde_

  Polske håndværkere er i stort tal rejst til udlandet for at arbejde. Foto polennu.dk arkiv.


  Polakker rejser i stort tal hjem fra England og Irland. De tror på, at Polen er bedre rustet til at klare krisen.


  Den polske økonomi, som nu er den 20. største i verden, ser ud til at være betydeligt bedre rustet til krisen end den britiske.

  Det er formentlig årsagen til, at mange af de polske migrantarbejdere i England og Irland nu sætter kursen hjem, skriver den engelske avis, The Guardian.

  – Vi byder virkelig disse mennesker velkommen hjem. Mange af de, der rejste, er veluddannede, og det har været et stort tab for Polen, siger den polske økonomiminister Alexander Grad.

  En million er rejst til England og Irland

  Det er blevet anslået, at omkring én million polakker er rejst til England og Irland i løbet af de seneste fem år. Generelt har der været tale om unge, motiverede og veluddannede mennesker.

  – Vi har manglet deres arbejdskraft. Nu vil de bidrage til at stabilisere vores arbejdsmarked. Vi har set lønningerne stige meget kraftigt, siger ministeren til The Guardian.

  Computerfabrikanten Dells meddelte for nylig, at virksomheden vil flytte 2000 jobs fra Limerick i Irland til Lodz i Polen. Alexander Grad kalder Dell’s beslutning for “et godt tegn for polsk økonomi”.

  Konservative banker

  Chefen for Fondsbørsen i Warszawa, Ludwik Sobolewski, siger til The Guardian, at det vil være forkert at placere Polen “i samme kurv” som andre tidligere kommunistiske lande, eksempelvis Ungarn.

  Kun ganske få polakker har optaget lån til fast ejendom i udlandet. I modsætning hertil har mange ungarere belånt deres ejendomme i euro eller scweitzisiske frank. De tabte masser af penge, da den ungarske valuta styrtdykkede.

  Ludwik Sobolewski fremhæver også, at de polske banker er underlagt en meget konservativ lovgivning, som forhindrer, at de investerer i nogle af de meget kreative financielle produkter, der har givet banker over hele verden enorme tab.

  Læs hele artiklen i The Guardian

  Læs mere om Dell’s flytning af produktion fra Irland til Pole