Polen deltager ikke i sejrsparade i Moskva

  parade_den_roede_plads_moskva

  Mandag markeres 71 års dagen for Tysklands overgivelse til den Røde Hær. Normalt har fejringen gæster fra de fleste lande, men i år har flere lande boykottet som reaktion på det kølige forhold mellem EU og Rusland. Arivfoto.


  WARSZAWA: Polen er ikke med, når Rusland markere den Røde Hærs sejr over Nazityskland mandag.


  Det bliver uden polsk, tjekkisk, slovakisk og litauisk deltagelse, når den Røde Plads i Moskva danner rammen om fejringen af Ruslands sejr over Nazityskland.

  Fædrelandskrigen

  Den 9. maj er datoen for afslutningen på den Store Fædrelandskrig (1941-1945) som russerne kalder deres krig mod den tidligere allierede, Tyskland.

  – Alle markeringer af 71. årsdagen for Anden Verdenskrigs afslutning i Europa, vil finde sted i Polen, siger Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz til Gazeta Polska Codziennie.

  Ikke vigtigt

  Det russiske nyhedsbureau TASS citerer Putins rådgiver Yury Ushakov for, at Moskva ikke lægger vægt på om der er mange udlændinge med til festlighederne, da der ikke er tale om et rundt jubilæum.

  – Paraden bliver gennemført med eller uden udenlandske notabiliteter, siger den russiske rådgiver til TASS.

  Tyve byer

  Sejsparaden for den Store Fædrelandskrig holdes på den Røde Plads i Moskva, hvor landet viser sine militære stoltheder frem. Dagen markeres i tyve byer over hele Rusland.

  Rusland og Tyskland angreb

  Tyskland og Rusland havde aftalt de aggressioner der udløste Anden Verdenskrig, og de to lande havde aftalt at dele Polen mellem sig. Den 1. september 1939 angreb Tyskland Polen fra vest, men Rusland sytten dage senere angreb fra øst. Polakkerne troede fejlagtigt, at russerne kom dem til undsætning.

  Tysk enegang

  I 1941 brød Adolf Hitler og Nazityskland aftalen med Josef Stalin, og angreb Rusland. I Rusland er man stolt af sin indsats i Anden Verdenskrig fra 1941, men det nævnes sjældent i Moskva at Rusland var på tyskernes side i angrebet på Europa de første to år af Anden Verdenskrig, og med opdeling af Polen til følge.