Polen er klar med vaccine mod svineinfluenza

  De polske myndigheder har fyldt lagrene op med virus til 4 millioner mennesker, men understreger at svineinfluenzaen er meget mildt virus. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: FN’s meddelelse om, at svine-influenzaen nu er en global pandemi, har fået de polske myndigheder til at fylde lagrene med vaccine.


  I denne uge opgraderede FN-organet WHO svineinfluenzaen, til nu at være en voksende pandemi.

  A/H1N1, som det nye virus hedder, har spredt sig fra Mexico til USA, Canada, Australien og Europa. Indtil nu er 29.000 mennesker under observation for svineinfluenza, og omkring 150 er døde som følge af sygdommen.

  I Polen er der indtil i dag rapporteret syv tilfælde af den stærkt smitsomme influenza. Eksperter spår at sygdommen vil ramme Polen hårdt i løbet af efteråret, og myndighederne har øget beredskabet på baggrund af WHO’s anbefalinger.

  Ingen panik

  De polske myndigheder har oplyst, at man nu er klar med vaccine til 4 millioner mennesker, men opfordre samtidig polakkerne til at tage den med ro.

  – Svineinfluenzaen er en meget mild virus, og der er ingen grund til bekymring, udover risikoen for at sygefravær kan ramme den polske økonomi hårdt, siger lederen af det nationale beredskab Januar Orgelbrand til polsk radio.

  – Hvis flere millioner ansatte ikke kommer på arbejde i flere uger på grund af influenza, vil det ryste samfundsøkonomien.

  Dyrk motion

  – Man kan forebygge smitte ved at styrke sit immunforsvar gennem motion og sund kost, frem for at tilbringe hele sommeren på stranden, sagde Orgelbrand som svar på hvordan man kunne beskytte sig mod svineinfluenzaen.

  Sygdommen kan især ramme ældre og andre grupper med nedsat immunforsvar, på samme måde som det kendes fra andre varianter af influenza.