Polen er næstbedst til genbrug i EU i de seneste ti år

genbrug
Mens Polen har været næstbedst til at øge genbruget i de seneste ti år, har Danmark været næst dårligst i EU. Men det er ikke den danske kunstner Sandra Wolff skyld. Hun genbruger flittigt kunstværker, gamle malerier, platter og andet kasseret materiale, til at udfolde ny kunst. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

BRUXELLES: Polen er næstbedst til genbrug i EU gennem de seneste ti år, men Polen er stadig under EU-gennemsnittet.


Polen har været næstbedst til genbrug i EU det seneste årti, viser nye tal fra Eurostat.

Den kommunale genbrugsprocent i Polen steg fra 12 procent i 2012 til 40,3 procent i 2021. Det er en stigning på 236 procent, kun overgået af Slovakiet med 265 procent.

I den dårlige ende af skalaen for de seneste ti år, er Rumænien med en tilbagegang på 24 procent, og Danmark indtager pladsen som næst dårligst i EU til at genbruge i de seneste ti år med en tilbagegang på 19 procent.

(Artiklen fortsættes under)

 

Tallene gælder for de seneste ti år, men samlet set er Polen fortsat under EU-gennemsnittet med 40,3 procent genbrug. I EU er gennemsnittet 49,6 procent.

De bedste til genbrug

Samlet set, er Tyskland nummer et i EU, når det gælder genbrug. Her er genanvendelsesandelen på 71,1 procent, efterfulgt af Bulgarien med 65,5 procent og Slovenien med 60,0 procent genbrug. I den anden ende af skalaen har Rumænien den laveste andel med 11,3 procent, Malta med 13,6 procent og Cypern med 15,3 procent.

I juli 2020 trådte EU’s affaldshåndteringsdirektiv i kraft. Det pålægger medlemslandene at genbruge mindst 55 procent af det kommunale affald i 2025 – 60 procent i 2030 – og 65 procent i 2035.

Mangel på genbrug af flasker og dåser

Polen bliver fortsat kritiseret for ikke at have en pantordning på flasker og dåser. Den polske regering havde lovet at gøre det sidste år, men er blevet forsinket i processen, skriver det frie medie NotesfromPoland.