lechwalesadonaldtuskjarekwalesagdansk752018polennu
Hver anden polak mener at tidligere strejkeleder og præsident Lech Walesa, er den person der har betydet mest for Polens udvikling efter 1989, viser en undersøgelse i det regeringsvenlige magasin Wprost. Donald Tusk er på anden pladsen. Til højre ses Jaroslaw Walesa, der er medlem af det polske parlament. Privatfoto.
WARSZAWA: Det nationale forskningsinstitut IPN erkender nu, at der blev fremstillet falske dokumenter om Lech Walesa af det hemmelige politi.
LÆS  Polen-ekspert: Et præsidentvalg for eller imod EU


Efter seks års efterforskning, oplyser det statskontrollerede nationale forskningsinstitut IPN (Institut for National Erindring), at det hemmelige politi i 1980 producerede falske dokumenter, for at miskreditere strejkeleder og første formand for Solidarnosc, Lech Walesa. Det er Lech Walesa selv, der har krævet at IPN skulle bekræfte, at mange af dokumenter fra dengang var produceret af det hemmelige kommunistiske politi, SB. Formålet var at gøre ham til spion for kommunisterne, så resten af verden kunne tage afstand fra den nye globale helt fra skibsværftet i Gdansk.

Anonym SB-afsløring

Det var en anonym SB-officer der fortalt gazeta.pl om forfalskningerne af dokumenter i begyndelsen af 1980erne. Lech Walesa underskrift blev forfalsket, og der blev brugt noget særligt papir, så dokumenterne fremstod ægte. De falske dokumenter blev blandt andet uddelt på den norske ambassade i 1982, for at forhindre at Lech Walesa fik Nobels Fredspris.

Svigtende dansk støtte

Men det var ikke kun det hemmelige polske politi der arbejdede imod, at Lech Walesa skulle have Nobels Fredspris. Det gjorde Socialdemokratiet i Danmark også. Trods gentagne henvendelser fra Polen og direkte fra Solidarnosc repræsentanter, var der ingen støtte at hente til Lech Walesa og hans kammerater. På det tidspunkt var Solidarnosc blevet forbudt efter at militæret rykkede ind i gaderne, og mange blev sat i husarrest.

Moskva-København?

I september 1982 afviste såvel daværende gruppeformand Jytte Andersen og partiformand Anker Jørgensen begge at støtte Lech Walesa til Nobels Fredspris, efter rådgivning fra daværende udenrigsordfører Lasse Budtz og Poul Nielson. Begge kendt for deres relationer til Moskva. Sidstnævnte blev siden EU-kommissær. I 1984 afviser Lasse Budtz igen en høflig henvendelse fra repræsentanter for det daværende Solidarnosc, som dengang var en fagforening, der i virkeligheden var et dække for den polske frihedskamp. Til gengæld var de unge hurtigt ude med støtte til Solidarnosc. Allerede i 1981 tog Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) sympati for polakkerne og den nye opstand.

LÆS  Lech Walesa på alle valgplakater på historisk dag
LÆS  Lech Walesa og Jaroslaw Kaczynski foran en dommer

Spion-anklager fortsætter

Lech Walesa rivalen, formanden for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski, har længe ført en hadekampagne mod Lech Walesa med beskyldninger om at han skulle have samarbejdet med kommunisterne under kodenavnet Bolek. Beskyldninger som Walesa og flere domstole forlængst har afvist. Kaczynski-regeringen lavede for få år siden en ny skolereform, der havde til formål at skrive Lech Walesa ud af de polske historiebøger.

Lech Walesa fik – trods danske indsigelser og falske beviser – Nobels Fredspris i 1983, for sin ikke-voldelig revolution mod magthaverne.¨

SE OG HØR OGSÅ
Eksternt link: Dansk gave til Lech Walesa 75 år (2018)