Polen får en plads mere i Europa-Parlamentet

Polen corona
Polen får en plads mere i Europa-Parlamentet, viser et notat. Også Danmark får et ekstra medlem, når parlamentet udvides med 15 pladser næste år. Fordelingen skal dog første godkendes af Rådet (EU-stats- og regeringschefer) samt Europa-Parlamentet. MEP Robert Biedron er en af de mest kendte medlemmer fra Polen. Han er formand for EU Ligestillingsudvalg, er tidligere borgmester og præsidentkandidat ved seneste valg. tidligere borgmester og præsidentkandidat ved seneste valg. Han var Polens første homoseksuelle borgmester. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

BRUXELLES: Polen og Danmark får en plads mere i Europa-Parlamentet, viser et notat fra EU. Parlamentet udvides med 15 pladser.


Polen får en plads mere i Europa-Parlamentet, fremgår det at et notat fra EU-rådet fra den 26. juli. Det sker når 15 nye pladser i parlamentet skal fordeles mellem medlemslandene.

Ændringer bag udvidelse af Europa-Parlamentet

Forslaget går ud på at justere antallet af medlemmer af Europa-Parlamentet. Mandaterne fordeles mellem landene efter en skabelon, der tager højde for ændringer i befolkningsstørrelsen. Fordelingen giver de mindste EU-lande en overrepræsentation.

Forslaget skal godkendes af stats- og regeringscheferne i Rådet, ligesom Europa-Parlamentet skal godkende forslag, før det er gældende.

Polen, Frankrig og Belgien vinder

Frankrig, Belgien og Polen er de store vindere, fordi de ekstra pladser der er tildelt, ikke helt er i overensstemmelse med principperne for tildeling af mandaterne. Ifølge notatet får Frankrig, Spanien og Holland hver to ny pladser i den kommende valgperiode (2024-2029).

De lande der får et enkelt medlem mere af parlamentet, er Danmark, Østrig, Belgien, Polen, Slovenien, Slovakiet, Finland, Letland og Irland.

Der skal være valg til Europa-Parlamentet næste år for perioden 2024 – 2029. Valgdatoen i de fleste lande er den 9. juni 2024. Polen har i dag 52 MEP’er i parlamentet, mens Danmark har 14.

 

Polen og Litauen spiller en vigtig rolle, og hos polennu.dk dækker vi udviklingen. Hvis du vil hjælpe os på vej, så kan du gøre det med et bidrag til polennu.dk.

Flere nyheder? – støt polennu.dk – du kan gøre det med et engangsbidrag på f.eks. DKK 200,00 – DKK 500,00. På den måde er du også med til at udbrede kendskabet til Polen i Danmark.