Polen får løftet pegefinger for dårlig luftkvalitet

  Polsk_forskning_konkluderer_at_det_kan_betale_sig_at_lave_gas_ud_af_kul

  EU kræver nu handling af Polen for at gøre noget for at opnå renere luft i landet. Luftkvalitet er værst i det sydlige Polen, hvor der er mange kulkraftværker. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polen har fået advarsler fra EU om at gøre noget ved luftkvaliteten, der er den dårligste i EU.


  Europa-Kommissionen har meddelt den polske regering, at luftkvaliteten i landet er den dårligste i de 28 EU-lande, og at Polen ikke gør noget ved det. Det skriver dagbladet Gazeta Wyborcza.

  Overtræder EU-lov

  Kommissionens miljøtalskvinde Iris Petsa siger; at der konstante er overtrædelser af EU-lovgivningen, og at Polen ikke gør noget ved det.

  To måneders frist

  Polen har nu fået en frist på to måneder til at indlede det lovforberedende arbejde for at bekæmpe den dårlige luftkvalitet i landet. I modsat fald vil EF domstolen udstede bøder på op til 4 milliarder zloty, skriver avisen.

  De menneskelige omkostninger er også høje ifølge Gazeta Wyborcza. 2,5 million polakker lider af kroniske lungesygdomme på grund af luftforureningen.

  Værst i syd

  Det er især i det sydlige Polen at forureningen er mest udbredt. Grænseværdierne for giftige støvpartikler overskrides i 150 dage om året i Krakow, mens den i byerne Gliwice og Zabrze overskrides 125 dage om året.

  Der foreligger foreløbig ingen reaktion fra den polske regering.