Polen fastfryser prisen på el til private husholdninger

Polen Ukraine elnet
14 er døde af bakterie forgiftning og mange er indlagt på hospitalerne i den polske by Rzeszow. Myndighederne har endnu ikke fundet smittekilden. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens parlament har med 414 stemmer for og en imod, besluttet at fastfryse elpriserne for at skåne private husholdninger.


Polens parlament godkendte torsdag et lovforslag, der fastfryser næste års elpriser til niveauet i år. Det sker for at skåne polske familier mod voldsomt stigende energiomkostninger.

Hvis loven bliver godkendt i Senatet og hos den polske præsident, vil det betyde at husstande næste år kan forbruge op til 2.000 kWh el til prisen i 2022.

For familier med et handikappet familiemedlem, er grænsen på 2.600 kWh.

For større familier og landmænd er grænsen på 3.000 kWh.

Kun energi, der forbruges over disse lofter, vil være underlagt 2023-priser. Energiprisstoppet vil gavne omkring 17 millioner polske husstande.

Engangsydelser

Polakker der bruger el til opvarmning, får en engangsydelse på 1.000 zloty. For husstande, der bruger mere end 5 kWh energi om året, er godtgørelsen på 1.500 zloty.

Forslaget er vedtaget med 414 stemmer for – og en imod. 26 undlod at stemme, oplyser det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP. Der er valg i Polen næste år.

Der er budgetteret med kompensationer til 800.000 husstande, og det forventes at koste cirka 1 milliard zloty. I alt forventer regeringen at bruge 26 milliarder zloty over de næste tre år, for at kompensere for de stigende energipriser.