demonstration_Warszawa_Warsaw_polen_polennu

Dagen igennem vil polakkerne fejrer nationaldagen, men politiet frygter også optøjer mellem deltagerne i COP 19 klimatopmødet og polske nationalister. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


WARSZAWA: Flere tusinde udenlandske gæster er klar til klimatopmøde i Polen på polakkernes vigtigste nationaldag.


Polen er klar til at fejre en af de vigtigste nationaldage, Uafhængighedsdagen.

11. november 1918 genopstod Polen som en selvstændig stat. Det fejres i Polen i dag, men der er også frygt for optøjer fra polske nationalister og globale miljøorganisationer.

COP 19

Repræsentanter fra 190 lande og internationale NGO kommer nemlig også til Warszawa i dag. Polen er vært for FN klimatopmødet COP 19, der åbner i dag, og der ventes mange gæster i den polske hovedstad i de næste 11 dage. Der er indført øget grænsekontrol ved de polske grænser frem til den 22. november.

Stikprøvekontrol

– Der vil være stikprøvekontrol ved grænseovergangene, som under EM 2012 i fodbold, siger Agnieszka Golias, der er talskvinde for grænsevagterne.

– Rejsende skal huske på, at de i denne periode kan blive stoppet, tilføjer talskvinden.

Øget overvågning

I den kommende tid vil 123 grænseovergange mellem Tjekkiet og Polen været udsat for øget overvågning, 58 til Slovakiet, 11 til Tyskland og 9 mod Litauen. Grænserne til Ukraine og Hviderusland bliver tjekket som normalt, da de to lande ikke er en del af Schengen-samarbejdet. 18 polske lufthavne øger overvågningen i de næste 11 dage.

Militær politi

Det polske militærpoliti er sat i beredskab i den polske hovedstad i tilfælde af sammenstød mellem NGO’er og polske nationalister. Frygten fra myndighederne er størst i dag, hvor polakkerne holder fri, og hvor der tidligere har været problemer med polske nationalister. Dagen i dag er den vigtigste polske nationale helligdag.

Genopstod i 1918

Polen genopstod nemlig igen som selvstændig nation i 1918 i røgen efter Første Verdenskrig på Uafhængighedsdagen, 11. november, som er den vigtigste nationaldag i Polen.

Delt mellem flere lande

Før Første Verdenskrig, og før Polen atter blev uafhængig, var de polske områder delt mellem Prøjsen, Rusland og Østrig/Ungarn.