Polen fejrer nationaldag og åbner COP 19 klimakonference

  demonstration_Warszawa_Warsaw_polen_polennu

  Dagen igennem vil polakkerne fejrer nationaldagen, men politiet frygter også optøjer mellem deltagerne i COP 19 klimatopmødet og polske nationalister. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: Flere tusinde udenlandske gæster er klar til klimatopmøde i Polen på polakkernes vigtigste nationaldag.


  Polen er klar til at fejre en af de vigtigste nationaldage, Uafhængighedsdagen.

  11. november 1918 genopstod Polen som en selvstændig stat. Det fejres i Polen i dag, men der er også frygt for optøjer fra polske nationalister og globale miljøorganisationer.

  COP 19

  Repræsentanter fra 190 lande og internationale NGO kommer nemlig også til Warszawa i dag. Polen er vært for FN klimatopmødet COP 19, der åbner i dag, og der ventes mange gæster i den polske hovedstad i de næste 11 dage. Der er indført øget grænsekontrol ved de polske grænser frem til den 22. november.

  Stikprøvekontrol

  – Der vil være stikprøvekontrol ved grænseovergangene, som under EM 2012 i fodbold, siger Agnieszka Golias, der er talskvinde for grænsevagterne.

  – Rejsende skal huske på, at de i denne periode kan blive stoppet, tilføjer talskvinden.

  Øget overvågning

  I den kommende tid vil 123 grænseovergange mellem Tjekkiet og Polen været udsat for øget overvågning, 58 til Slovakiet, 11 til Tyskland og 9 mod Litauen. Grænserne til Ukraine og Hviderusland bliver tjekket som normalt, da de to lande ikke er en del af Schengen-samarbejdet. 18 polske lufthavne øger overvågningen i de næste 11 dage.

  Militær politi

  Det polske militærpoliti er sat i beredskab i den polske hovedstad i tilfælde af sammenstød mellem NGO’er og polske nationalister. Frygten fra myndighederne er størst i dag, hvor polakkerne holder fri, og hvor der tidligere har været problemer med polske nationalister. Dagen i dag er den vigtigste polske nationale helligdag.

  Genopstod i 1918

  Polen genopstod nemlig igen som selvstændig nation i 1918 i røgen efter Første Verdenskrig på Uafhængighedsdagen, 11. november, som er den vigtigste nationaldag i Polen.

  Delt mellem flere lande

  Før Første Verdenskrig, og før Polen atter blev uafhængig, var de polske områder delt mellem Prøjsen, Rusland og Østrig/Ungarn.