Polen forbyder salg af fødevarer med GMO

  Polakker_ligger_i_top_med_frugt_og_grønt_i_Europa_polennu

  Polen siger nej til afgrøder med GMO, der er en metode til at manipulere gener, så afgrøderne kan udvikle særlige egenskaber, som f.eks. at være immun overfor f.eks. pesticider og skadedyr. Metoden bruges også i æbler, så de ikke bruner. Foto: Iben Molgaard Madsen, polennu.dk.


  WARSZSAWA: Polen har nu officielt meldt sig i række af EU-lande, der vil forbyde salg af fødevarer der indeholder GMO-afgrøder.


  Polen har meddelt EU, at landet stadig ikke vil tillade fødevare der indeholder genetisk modificerede organismer. EU landene har frist til i morgen, til at meddele om de vil acceptere GMO-mad på hylderne.

  Stillet frit

  På grund af handelsaftalerne i EU kan de enkelte lande normalt ikke have særregler eller forbud i markedet. Men på grund af tvivlen om effekten og skadevirkningerne af GMO i fødevarer, kan de enkelte lande fravælge GMO, hvis det begrundes med særlige etiske forhold, eller bekymring for mennesker og dyrs liv- og sundhedstilstand.

  Økologi

  Polen er et stort landbrugsland og storeksportør af fødevarer, og økologien prioriteres meget højt i Polen, der ikke har samme tradition for brug af gødning som i Danmark.

  Dansk ja?

  Den danske regering vil tillade GMO-fødevarer, men et flertal i fødevareudvalget i Folketinget, har i denne uge skabt tvivl om den danske holdning.

  Ifølge vore oplysninger, havde 12 EU-lande ud af 28, torsdag sagt nej tak til salg af fødevarer med GMO.