Polen går med i retssag mod Rusland om Katyn

  Præsidenten for den europæiske menneskerettighedsdomstol, Jean-Paul-Costa har givet Moskva frist til den 19. marts, til at komme med deres partsindlæg.


  WARSZAWA: Polens regering har besluttet at støtte retssagen mod Rusland, som en gruppe efterladte fra ofrene i Katyn-skovene i 1940 har rejst mod Rusland.


  Den polske regering har besluttet at støtte op om den retssag, som blev anlagt i august sidste år af Witomile Wolk-Jezierska og tolv andre polakker, der er efterladte til de polske officerer, der blev myrdet af NKVD (det hemmelige sovjetiske politi) i 1940.

  Tredje part

  Den polske regering får dermed formel status som tredjemand i retssagen, der er anlagt ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

  Det betyder også, at Polens regering vil blive hørt, inden der falder en endelig dom, skriver dagbladet Rzeczpospolita.

  Russisk frist 19 marts

  Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har givet Rusland frist til den 19. marts 2010. Dermed får Rusland mulighed for at tilbagevise beskyldninger om krænkelser af menneskerettigheder, som er fremsat af 13 efterladte for de myrdede officerer.

  Afvist i Rusland

  Pårørende har gennem flere år søgt retfærdig gennem det russiske retsvæsen, men her er sagen blevet afvist med den begrundelse, at man ikke vil kaste smuds på tidligere russiske militærfolk.

  Nægtet adgang

  Polakkerne har også forsøgt at få adgang til dokumenter om Katyn, men det er også blevet dem nægtet. Institut for National Erindring har også forsøgt, at få aktindsigt til dokumenter fra en undersøgelse som Rusland iværksatte i 2004, efter internationalt pres, men heller ikke det har givet resultat.

  De er fortrolige, siger styret i Kreml.

  Folkedrab

  Katyn-massakren blev gennemført i foråret 1940, og mere end 20.000 polske officerer og andre ledende personligheder, blev myrdet med koldt blod af NKVD, det sovjetiske hemmelige politi.

  Sovjetunionen benægtede ethvert kendskab frem til 1990, og Polen kræver at Katyn betegnes som folkedrab, hvilket Moskva hidtil har nægtet.

  Åbent sår

  Katyn er stadig et åbent sår i det polsk-russiske forhold. Tragedien er blevet filmatiseret af den polske instruktør Andrzej Wajda for to år siden med titlen Katyn.