Polen: Garanti for fri passage af hjælp til Ukraine

Polens statsminister Donald Tusk afviser invitation fra Ukraine, men lover samtidig at al militær bistand, udstyr, ammunition, humanitær og medicinsk bistand straks kommer til Ukraine fra Polen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens statsminister Donald Tusk lover, at al militær bistand, udstyr, ammunition, humanitær og medicinsk bistand straks kommer til Ukraine.


Donald Tusk har på et pressemøde torsdag middag, garanteret med 100 procents sikkerhed, at al militær bistand, udstyr, ammunition, humanitær og medicinsk bistand straks kommer til Ukraine. Det er en kommentar til den tiltagende konflikt mellem landmænd og transporter til og fra Ukraine.

– Vi introducerer grænseovergange til Ukraine og har angivet veje og jernbanespor som kritisk infrastruktur. Det vil betyde en anden organisering, men vi vil tage de nødvendige konsekvenser af det, siger Donald Tusk.

– Jeg vil samtidig understrege, at både da jeg var i opposition og siden jeg blev statsminister, vil fortsætte mig arbejde for at sikre de polske landmænds interesser. Vi taler konstant om det også med Ukraine og i EU. Og selvfølgelig er situationen ikke nem, siger regeringschefen.

– Vi har længe været meget tydelige i forhold til, at Polen er forpligtet til at beskytte sit eget marked, herunder landbrugsproducenterne. Vi advarede om truslen om liberalisering af handelen med Ukraine, sagde Donald Tusk.

(Fortsættes under)

Tusk: Ukraines skæbne er vores skæbne

– Vi kan ikke tillade, at de, der eksplicit og aktivt tjener Putins propaganda, er aktive gennem landmandsprotester ved grænsen til Ukraine, enhver støtte til Putins fortælling er et forræderi med staten, og vi vil ikke tolerere dette, sagde Donald Tusk og afsluttede med at fortælle, at Ukraines skæbne i “disse dage og uger står på spil, ligesom vores skæbne gør”.

Ikke noget hastemøde ved grænsen

Donald Tusk og præsident Andrzej Duda var inviteret til grænsen af den ukrainske præsident torsdag eller fredag, men det bliver ikke til noget.

– Vi har ikke brug for symbolpolitik mellem vores lande, sagde Tusk.

Den polske statsminister sagde at man er i løbende dialog med Ukraine, og at den ukrainske regering kommer på besøg i Warszawa den 28. marts.

EU har nøglen – du har også en

EU har nøglen til løsning af mange problemer, men vores problem kan du måske hjælpe til med. polennu.dk er verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.