Polen har ikke føjet EU i sag om højesteret

    hoejesteret_polen_medier_polennu

    Det udlægges af flere medier verden over som en sejr for EU, at Polen nu delvist følger en hasteafgørelse fra EU-domstolen. Sagen om højesteret mellem EU-domstolen og Polen fortsætter som intet var hændt, trods de mange overskrifter. Foto: DR.


    WARSZAWA: Polen genindsætter højesteretsdommerne efter EU-dom, men kun på det ene punkt respekteres den foreløbig afgørelse fra EU-domstolen.


    Det polske parlament Sejmen har onsdag været præget af panik, og et nyt forslag til lov om højesteret er blevet hastet igennem tre behandlinger i parlamentet. Det er det polske parlaments syvende forsøg, på at lave en lov om højesteret der følger EU-retningslinjerne.

    Seancen i Sejmen begyndte klokken 13.00 onsdag, og klokken 16.04 var forslaget godkendt og 3. behandlet. Det nye lovforslag giver dommerne ret til at blive indsat i deres job igen, men det ændre ikke på de øvrige kritisable forhold omkring udpegningen af nye dommere.

    Polen følger altid EU-lovgivningen

    – VI følger EU lovgivningen med den nye lov, sagde justitsminister Zbigniew Ziobro onsdag i det polske parlament. Han understregede også, at EU ikke er blevet rådført om den nye lov. Det skal i denne forbindelse oplyses, at Polens justitsminister gennem hele forløbet har sagt, at alle de polske tiltag på retsområdet opfylder EU kravene. Og nu altså også denne gang.

    Internationale misforståelser

    BBC og store internationale pressebureauer har da også rapporteret, at Polen nu har rettet ind efter EU. Det er anden gang på kort tid, at de internationale bureauer skriver at Polen genindsætter dommerne og føjer EU. Det er heller ikke korrekt denne gang.

    Stop for ny lov

    Hvis Polen ville føje EU, havde man blot trukket hele den nye lov om højesteret, som EU-domstolen netop har bedt om i en midlertidig dom fra 19. oktober. Det er ikke hvad der er sket. Det nye forslag giver nemlig fortsat regeringen kontrollen over domstolene, selv om de nuværende fyrede højesteretsdommere genindsættes. Det er blot en del af afgørelsen, som den polske ledelse nu følger.

    Ifølge oppositionspolitikere i det polske parlament, er genindsættelserne af højesteretsdommerne alene sket, fordi regeringen er bange for at den foreløbige EU-dom fra oktober også bliver EU-domstolens endelige dom i den komplicerede sag om højesteret.

    Sag fortsætter hos EU

    Med den nye lov håber regeringen i Warszawa, at EU-domstolen trækker sin sag mod Polen om højesteret tilbage. Men det vil ikke ske, da sagen nu vil blive færdigbehandlet – ifølge EU-kommission sker det i 2019. Den polske justitsminister skulle have været til høring i Bruxelles tirsdag, men meldte afbud til stor irritation for Europa-Parlamentet, der følger retsforholdene i Polen.

    – Den systemiske trussel om retsstatsprincippet eksisterer stadig – sagde EU-kommissionens næstformand Frans Timmermans tirsdag efter at have hørt om den polske regerings plan med et nyt lovforslag.

    EU-formand ikke overbevist

    Gruppeformand i Europa-parlamentet Guy Verhofstadt var da også tilbageholdende med begejstringen onsdag, da han læste meddelelsen fra BBC om at Polen nu har givet op overfor EU i sagen om højesteret.

    – HVIS, det betyder fuld implementering af EU-domstolens beslutninger, er det et godt første skridt for polakkerne, der fortjener domstole der er uafhængige af det politiske system, skriver Guy Verhofstadt. Men med den nye lov er der ikke tale om fuld implementering af dommen – kun genindsættelse af dommerne.

    Sendt til videre behandling

    Nu er den nye lov om højesteret sendt videre til senatet, der også skal acceptere forslaget inden præsident Andrzej Duda skal godkende det med sin underskrift før det har virkning.

    Kritik af ny lov

    Den polske opposition klagede da også over det nye forslag, og ikke mindst at de knap har haft tid til at læse det igennem. Alligevel fik oppositionen på de får timer stillet fire ændringsforslag, som alle blev fejet af bordet af parlamentets flertal.
    Lovforslaget blev ved tredje behandlingen vedtaget med 215 stemmer for og 161 stemmer imod. 24 stemte blankt. Dramaet om Polen og EU fortsætter på uformindsket styrke.