Polen har udpeget ny chef for NATO i Ukraine

  Det bliver polakken Marcin Koziel, der fremover skal være ansvarlig for samarbejdet mellem NATO’s hovedkvarter i Bruxelles og repræsentationen i Ukraines hovedstad, Kiev. Foto: NATO.


  BRUXELLES: Det bliver polakken Marcin Koziel, der skal stå i spidsen for NATO’s aktiviteter i Ukraine, oplyser alliancens hovedkvarter.


  Det polske forsvarsministerium har udpeget Marcin Koziel til at besætte posten som chef for NATO i Ukraines hovedstad Kiev.

  Polen var på forhånd sikret posten, men først nu er der sat navn på hvilken polak der skulle have jobbet.

  Udnævnelsen af Marcin Koziel kommer ikke uventet, da hans baggrund gør ham til en oplagt kandidat til jobbet.

  Kendt i NATO

  Ifølge en officiel pressemeddelelse fra det polske forsvarsministerium, har Koziel arbejdet i NATO’s internationale sekretariat i Bruxelles siden 2002, hvor han bl.a. har haft ansvaret for samarbejdet mellem NATO og Ukraine.

  Han har også fungeret som det polske forsvars talsmand i forhold til forhandlingerne om NATO’s indsats i Ukraine og Georgien, og var med i forhandlingerne om Polens optagelse i NATO i 1999.

  Svær opgave

  Der venter næppe polakken nogen nem opgave. Marcin Koziel skal i sit nye job støtte og rådgive ukrainerne i forberedelserne for at komme ind i NATO-alliancen, et medlemskab som Rusland har meddelt, at de vil gøre meget for at forhindre.

  Russerne mener nemlig, at Ukraine ligger indenfor deres interessesfærer.

  Samme holdning har russerne i spørgsmålet om Georgien, som også ønsker fuldt medlemskab af NATO.