Polen kræver ikke højere NATO-bidrag på topmøde

Polens viceudenrigsminister Paweł Jablonski. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen vil gerne se en mere ambitiøs tilgang til løftet om at give de lovede 2 procent i NATO-bidrag, siger Polens viceudenrigsminister.


Der bliver ingen formelle krav om et bidrag til NATO fra medlemslandene med mere end 2 procent, som det ellers er blevet udtalt af to udvalgsformænd i det polske parlament, og af præsident Andrzej Dudas udenrigspolitiske chef til danske TV-2.

Ifølge deres udtalelser vil Polen kræve en forhøjelse af bidraget til mindst 2,5 procent på NATO-topmødet i Vilnius, der begynder tirsdag. Men fra udenrigsministeriet i Warszawa lyder der helt andre toner.

(Fortsættes under)

Ambitiøs tilgang til NATO-bidrag

Polens viceudenrigsminister Pawel Jablonski siger til den regeringskontrollerede Polsk Radio, at Polen gerne ser en mere seriøs og ambitiøs forpligtelse fra NATO-landenes side, ved at bidrage med de mindst 2 procent, som det allerede er aftalt. Men der foreligger ingen formelle krav fra polsk side om en forhøjelse.

Mange lande lever ikke op til forpligtelsen, Danmark gør det senest i 2030 har et flertal i Folketinget efter et bredt 10-års forlig. Polen har i år besluttet at øge sit NATO-bidrag til 4 procent.

– Der er ingen direkte trusler mod vores land, der er ingen russiske angreb på vort område, men det er der lige uden for vores grænser, så vi er potentielt i fare, især da Rusland ikke lægger skjul på sine fjendtlige hensigter, siger Pawel Jablonski.

300.000 soldater mod øst

Jablonski forventer at NATO-topmødet i Vilnius vil føre til en styrkelse af NATO’s østlige flanke, med en stående udrykningsstyrke på 300.000 soldater. De skal kunne modstå alliancens to største trusler; Rusland og terror. Styrkerne skal operere til lands, til vands og i luften, venter den polske viceudenrigsminister. I dag består NATO-udrykningsstyrken af 40.000 soldater.

Polen har også erkendt, at Ukraine ikke bliver optaget i NATO ved det kommende topmøde, hvor Finland deltager formelt for første gang. Det er til trods for, at det polske parlament har besluttet at arbejde for en optagelse af Ukraine. Et land der er i krig, kan ikke optages i NATO-alliancen. Men Polen vil have Ukraine indlemmet i NATO’s sikkerhedsstrukturer.

 

Polen: Ukraine kan ikke optages i NATO

Polen: Ukraine kan ikke optages i NATO

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.